Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Veddan Atom: Compromisloos?

We hadden Veddan al eens eerder op bezoek (september 2020) met hun Origin. Zowel de Origin als de nu gepresenteerde Atom maken gebruik van unieke, in eigen huis ontwikkelde technieken. Afkomstig uit de wereld van de professionele 3D-printing konden ze barrières negeren die traditionele productietechnieken opwerpen. Het doel was de resolutie van magnetostaten combineren met geluidsdruk en een vlakke weergavecurve, en dat alles in een compacte behuizing.

Theo de Jong en André Kamperman hadden er een reis uit Joure en Doetinchem voor over om te laten zien en horen of dat was gelukt. De Atom is een actief systeem met 3 in eigen huis ontwikkelde UFM (Ultra Fast Membrane) modules met en werkingsbereik tot 24KHz in een afstraalhoek van 270 graden. Het laagste laag wordt verzorgd door twee 7-inch woofers. De luchtdichte, ronde metalen behuizing ziet er fraai uit en doet een beetje denken aan de Bloomline Omniwave maar dan een maatje groter. De versterking vindt plaats door Klasse D modules die door Veddan zijn geoptimaliseerd met 1050 Watt vermogen per luidspreker. Aansluiten kan draadloos volgens het WISA-protocol of gebalanceerd met XLR-connectoren. Een ingebouwde DSP wordt gebruikt om de luidspreker in te regelen op de akoestiek van de ruimte. Het inregelen is onderdeel van de prijs en wordt door Veddan zelf bij de klant uitgevoerd.
Vanavond worden de Atom's aangestuurd door de ADI-2 Pro FS R AD/DA converter en een laptop met de Qobuz player. De XLR kabels zijn van AudioQuest.

André start met een aantal zeer verschillende tracks zodat iedereen direct een goed beeld krijgt van de prestaties:

Nils Lofgren Band - Bass & Drum Intro
Nils Lofgren - Keith Don't Go
Raquel Tavares - Deste-Me Um Beijo E Vivi
Bria Skonberg - Don't Be That Way
Leonard Cohen - Leaving The Table
Minnesota Orchestra - Danse Macabre

De dynamiek is groots, de Atom's hebben geen enkele moeite om een knap realistisch beeld van een symfonie orkest neer te zetten. Hoewel de Atom naar zeggen van Andre & Theo minder geluidsdruk levert dan de Origin werden we behoorlijk weggeblazen. Er zullen weinig woonkamers zijn waar je niet genoeg hebt aan de max 105dB die de Atom's volgens specificatie leveren. De coherentie tussen hoog, mid en laag is enorm verbeterd ten opzichte van de prototypische Origin's bijna 2 jaar geleden. De tuning klinkt ook veel muzikaler. Het is duidelijk dat Veddan in relatief korte tijd grote stappen heeft gezet.

Als er al wat te klagen valt is het over de akoestiek van de ruimte; aan de kant van de spiegelwand is er veel sublaag en weinig coherentie in het laag. Van plaats wisselen doet wonderen.

Er volgt een tweede lijstje tracks om nog wat meer muzikale kanten van de Atom te laten horen:

Nicolas van Poucke - Arabesque Opus 18
Gogo Penguin - Totem
Stef Bos - Achter In de Rij
Dominique Fils-Aimé - Birds

De nummers bevestigen dat deze luidsprekers alles kunnen: intieme stemmen, kamermuziek, jazz, pop en orchestrale werken, alles klinkt gewoon heel goed!

Na de pauze gaan we verder met luisteren naar (delen) van zeer veel muziek:

Dallas Wind Symphony - The Padstow Lifeboat
Yeshe - Peace of Mind
Fleetwood Mac - Tusk (live)
Katie Melua - Wonderful Life
Alter Bridge - Broken Wings
Fink - Sort of Revolution (met Concertgebouw Orkest)
Holly Cole - Come Fly Woth Me
Ulla Meinecke - Tänzerin (live)
Pink Floyd - Another Brick In The Wall (part 1)
Yello - 30.000 Days

Voor wie € 20.000,- te besteden heeft is de Atom inderdaad behoorlijk compromisloos. Is dat veel geld? Ja en nee. In combinatie met bv. de hier gebruikt ADI-2, een laptop als bron en een paar fatsoenlijke XLR kabels heb je voor € 23.000,- een complete, zeer goed klinkende installatie die door Veddan aan huis wordt ingeregeld. De Atom hoort zeker thuis in het rijtje te beluisteren speakers als je over dat budget beschikt. Ik vond persoonlijk de Ilumnia Magister nog iets fraaier in het mid maar die levert niet de geluidsdruk en het laag dat de Atom's leveren. Ook de Grimm LS1a met subwoofer en de Kii Three passen mijns inziens in zo'n shortlist. De uiteindelijke keuze berust op kleine verschillen in muzikale smaak, wel of geen DSP (plus de vaardigheid om die goed in te regelen) en uiterlijk. Veddan bevestigt opnieuw dat we in de lage landen (dan kan ik de broers Nuyts ook meerekenen...) zeer innovatief kunnen zijn met fantastische resultaten. Theo en André worden enorm bedankt om dat nog eens te onderstrepen.