Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Veddan Loudspeaker concept. Primeur voor ACL

Veddan02

Vier man sterk zijn ze afgereisd vanuit de Achterhoek, dat moet iets speciaals zijn! Dat is het ook, we hebben de primeur dat de Veddan Origin, zo worden deze speakers genoemd, voor het eerst “live” buiten de deur gedemonstreerd worden. Deze luidsprekers hebben al een verhaal gekregen in www.hifi.nl , maar nu kunnen we met eigen oren ernaar luisteren in ons clublokaal en oordelen naar een volgens de bedenker André Kamerman uniek idee. Onze bezoekers komen dan ook met het expliciete verzoek kritisch te luisteren naar hun ontwerp en indrukken, beleving met hun te delen.

Veddan01

De luidsprekers zien er inderdaad niet alledaags uit, twee cilinders boven elkaar, een ruimte ertussen met bovenop een deksel. Geen elektrostaten, hoornluidsprekers, of open-baffle speakers zoals in voorkomende gevallen. De bovenste cilinder is helemaal geperforeerd om de behuizing zo klein mogelijk te houden. Binnen in deze cilinder zit dunne folie als het ware “op een bloem” geprojecteerd. Het vormt zo een magnetostaat om een zo groot mogelijk oppervlak te krijgen. Omdat het folie helemaal rond zit straalt dit uniform uit, zodat faseproblemen tot het verleden behoren. Zo wordt het hoog en het midden aangestuurd. Voor de laag-afdeling gaan we naar de onderste cilinder, deze is afgeregeld tot 20 Hertz. De bas-unit zit in een gesloten systeem, daarom is er geen tijdsverschuiving. Ook bevat deze onderste cilinder de elektronica voor de aansturing (eigen klasse D versterkers), DSP en voor de analoge/digitale verbindingen middels XLR en/of WISA (24 bit, 96 kHz). Voor een meer gedetailleerde beschrijving bezoeke men www.veddan.com.

Veddan03

Het aardige van dit systeem vindt men dat het in een ruimte helemaal aanpasbaar is middels DSP om de beleving zo maximaal groot te maken. Deze service kan worden geboden bij aflevering.
Om een indruk te geven van de luidsprekers worden 5 stukken gespeeld, dit gebeurt middels een Laptop en DA-converter, een XLR-aansluiting, met als bronnen eigen bestanden, Tidal en Qobuz: heel transparant in het midden en hoog, overal stereobeeld, snel, goede timing, faserein. Zeker gezien de ruimte waarin ze nu spelen, speakers met potentie!

Veddan04

Het al eerder genoemde verzoek om kritische noten was niet aan dovemansoren gericht; diverse luisterervaringen en indrukken werden uitgewisseld en werden door de demogevers als opbouwende kritiek ontvangen. 
Al met al een heel mooi systeem; niet goedkoop, maar een uniek ontwerp, prachtig afgewerkt en met alle elektronica aan boord.
Tenslotte werden er nog verzoeknummers gespeeld via de streamingsdiensten, waarop de leden konden reageren.

Veddan05

De heren zorgden in elk geval met hun presentatie, enthousiasme en speakers voor een zeer geslaagde avond! En de leden van de audioclub hebben deze avond een luidsprekersysteem gehoord van werkelijk buitengewone klasse!

Playlist:

Yosi Horikawa - Bubbles
Jan Akkerman - Wildflower / All Together… Oh That!
Shelby Lynne - Just A Little Lovin’
Bully Raffoul - Acoustic
Diana Krall - Blue Skies
The O’Neill Brothers Group - Away In A Manger Anette Askvik - Liberty
Diana Krall - No Moon At All
The Fairfield Four - These Bones
Johnny Cash - Bird On A Wire
Nina Simone - Sinnerman
King King - More Than I Can Take
John Grant - Pale Green Ghosts
Beth Heart & Joe Bonamassa - I’d Rather Go Blind Peter Gabriel - Sky Blue
Graeme Connors - 60 Summers
Ola Gjello - Ubi Caritas