Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

TripleM audio shop, ideeën en apparatuur van eigen bodem

Deze avond verwelkomen we Fred v/d Boorn, Clemens Huijding en Marina van Triple M audio shop. Triple M heeft 2 vestigingen. De hoofdvestiging in Rhenen, waar het gros van de activiteiten zich afspeelt, en de Triple M audio shop in NeufChâteau-Dalhem, net over de grens in België, om de klanten uit de Euregio beter te kunnen bedien.

De aftrap wordt gegeven door Fred, die uitlegt waarin Triple M audio shop zich onderscheidt van andere audio zaken. Verkoop is zeker belangrijk, maar het grote onderscheid zit in de technische expertise die aanwezig is, waardoor TripleM ook gespecialiseerd is in reparatie en modificatie van apparatuur. Daarnaast heeft Triple M een enorme voorraad aan componenten, waaronder meer dan 55.000 buizen. Ik kan me voorstellen dat dit inderdaad ongekend is voor een qua omvang relatief bescheiden audiozaak.

Maar de heren zijn niet naar Geleen gekomen voor uitleg over Triple M, maar vooral om te laten zien en vooral horen welke producten men onder de naam Pink Faun produceert. Technisch "Godfather" is Mathijs de Vries, eveneens verbonden aan Triple M. Elke apparaat wordt in eigen huis ontworpen, ontwikkeld en getest. Daarbij hanteert men een eigen(wijze) filosofie die zijn vruchten afwerpt.

 

De filosofie achter Pink Faun apparatuur:

- Geen tegenkoppeling

- Korte signaalwegen

- Zo weinig mogelijk componenten in de signaalweg

- Extra aandacht voor voeding en aarde

- Eigen ontwerpen

- Geselecteerde componenten.

En wat heeft men voor moois meegenomen naar Geleen? Om te beginnen de luidsprekers, de Triangle Signature Delta. Vers van de pers geïntroduceerd op de HighEnd in München.

Als bron heeft men de Pink Faun audio streamer meegenomen. Een passief gekoelde (0dB) op Windows gebaseerde audio streamer met passieve voeding met rinkern trafo en standaard voorzien van stereo I²S uitgang. Over I²S zullen Fred en Clemens later meer vertellen.

Ze hebben 2 verschillende DAC’s meegenomen.

De DAC 4.32se als "eenvoudige" instap DAC.

De DAC 2.32 is de nieuwste DAC. En deze is voor de demo gelijk uitgerust met per kanaal een aparte voeding. Een voeding die overigens menig eindversterker niet zou misstaan, gezien de toegepaste ringkerntrafo en de capaciteit van maar liefst 1.000.000µF.

Als pre-amp doet vanavond de TUBE PRE dienst. Zoals de naam al doet vermoeden een voorversterker met buizen. Pink Faun heeft overigens ook een Solid-state lijn.

Als eindversterker wordt gebruik gemaakt van 2 monoblokken, de Pink Faun D-Power 1x180, voorzien van discrete klasse-A driver en een klasse-D eindtrap (gemodificeerde Hypex module) 

En als toetje wordt het geheel met elkaar verbonden door Pink Faun bekabeling en een Pink Faun voedingsblok.

Als vreemde eend staat in het rack de Ayre CX7eMP Cd-speler van Roger welke na de pauze zal dienen om een vergelijk mogelijk te maken tussen streaming en de originele CD. 

Tot slot wordt nog uitgelegd waarom gekozen is voor I²S als protocol.

I²S stamt al uit de jaren 70, is ontwikkeld door Philips voor het transport van digitale data. Dit protocol wordt eigenlijk al binnen elk apparaat met een geïntegreerde DAC toegepast. I²S scheidt het kloksignaal van de seriële datastroom, waardoor minder jitter ontstaat dan bij protocollen die de klok uit het datasignaal filteren. Pink Faun is het eerste merk dat inzet op het gebruik van I²S als protocol tussen apparaten onderling. Hierbij vindt de connectie plaats via een HDMI kabel.

Fred stelt voor om de avond in 2-en te delen. Tot 21.00 u een door Triple M audio shop samengestelde playlist, en na de pauze de gelegenheid om Cd te vergelijken met streaming, en ruimte voor eigen verzoeknummers.

De playlist bestaat voornamelijk uit 16 bits bestanden in FLAC of WAV formaat. Een enkel nummer is van hogere resolutie. Hieronder een snapshot van de gebruikte playlist.

Het eerste gedeelte van de avond werd gespeeld via de DAC 2.32 met dubbele voeding.

Wat gelijk opvalt, bij de eerste nummers is de goedgevulde zaal muisstil. Wat het is weet ik niet direct, maar dit maakt wel indruk. Hier wordt een bepaalde stage neergezet waarbij iedereen voor zichzelf probeert te analyseren wat hij nu hoort. Wat mij in elk geval opvalt is, dat de dynamiek haast grenzeloos lijkt. Grote dynamiekverschillen worden schijnbaar moeiteloos weergegeven. En het laag is werkelijk heel strak en droog. De Pink Faun apparatuur heeft de Triangle speakers stevig onder controle. Bij het nummer van Herman van Veen valt me op hoe natuurlijk de stemmen worden weergegeven. En je kunt exact aanwijzen waar Herman staat.

Toch mis ik iets, of misschien denk ik dat maar. Een stukje ritmiek en iets meer warmte, of is dat maar net waaraan ik gewend ben? Wellicht het verschil tussen een technisch perfect uitgevoerde mars, en een zwoele salsa waarbij een geïmproviseerde move een glimlach op je gezicht tovert? Maar je kunt er niet omheen, het is indrukwekkend wat neergezet wordt. Onafhankelijk van het soort muziek wat weergegeven wordt, de controle en strakheid komen telkens weer naar voren.

Later op de avond hoor ik ook van andere toehoorders dat ze het ritmegevoel, waarbij je voeten gaan meedoen, ook een beetje misten. Maar wellicht dat de indruk in je eigen huis met de andere apparatuur binnen je eigen keten weer heel verschillende inzichten oplevert.

Overigens is de gebruikte streamer eigenlijk een Windows 8.1 PC, voorzien van een I²S kaart. Het OS is op veel punten gemodificeerd om alleen dat te doen wat het moet doen, zo perfect mogelijk audio streamen. Als software wordt gebruik gemaakt van JRiver, voor menigeen onder ons niet onbekend.

Van de pauze wordt gebruik gemaakt om, behalve een drankje te nuttigen en een sanitaire stop te maken, Clemens en Fred te bestoken met vele vragen die geduldig worden beantwoord.

Na de pauze is het dan als eerste de beurt aan de DAC 4.32SE, de instapper van € 890,- Het geluidsbeeld is anders, maar wel herkenbaar. De stage krimpt wat, en de detaillering neemt iets af. Het prijsverschil tussen beide DAC’s is erg groot, dus verschil mag er zeker zijn. Hm, ben nu wel benieuwd hoe deze DAC performt tegenover andere betaalbare DAC’s.

Dan de vergelijking tussen streaming en CD. De DAC 2.32 wordt weer aangekoppeld. Er worden nummers gedraaid van zowel Yello als Norah Jones. Ik geloof dat de meningen verdeeld zijn in de zaal. De Ayre van Roger zet ook een heel mooi beeld neer. Ik denk dat hier de persoonlijke voorkeur gaat tellen.

Tenslotte worden nog een aantal verzoeknummers gespeeld.

Is er een conclusie te trekken deze avond? In elk geval heeft Triple M audio shop een heel boeiende avond weten te verzorgen, waarbij duidelijk is geworden dat we in Nederland veel kennis in huis hebben waarmee heel mooie en vernieuwende producten ontworpen worden. Persoonlijk ben ik onder de indruk van het samenspel van de Pink Faun componenten. Niet alles binnen financiële reikwijdte, maar toch minder ver verwijderd dan vele andere merken. Ieder voor zich zal de balans opmaken na deze avond, en bepalen of dit voor hem of haar nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

Het feit dat ook na het einde van de demo nog druk nagepraat werd, geeft aan dat deze avond wel iets heeft losgemaakt, en ons stof geeft om nog meer gedachten uit te wisselen over onze hobby. En daar doen we het toch ook voor?

Roger bedankt de Triple M audio shop crew hartelijk voor deze mooie luisteravond, en het boeiende verhaal dat men heeft weten te brengen. Hier gaan we ongetwijfeld nog meer van horen de komende tijd.

Overzicht apparatuur (met dank aan Fred) 

 

1.

Audio Streamer

Passief gekoelde (0dB) op Windows gebaseerde audio streamer met passieve voeding met rinkern trafo en standaard voorzien van stereo I2S uitgang.

€ 1.450,00

2.

DAC 2.32

32 bits DAC met buizen uitgangstrap, standaard voorzien van 2 x I²S 2 x SPDIF optisch, 1 x coaxiaal en 1 x AES/EBU uit te breiden met 1 extra ingang USB, I2S of SPDIF ingang.

€ 3.890,00

 

DAC 2.32 supply

32 bits Extra voeding voor de DAC 2.32, met deze extra voeding krijgt de dac 2 een aparte voeding voor links en rechts.

€ 1.890,00

 

DAC

Uitbreidingskaart

Uitbreidingskaart voor DAC 2.32 met 8 extra DAC’s. Deze uitbreidingskaart kan zelf eenvoudig thuis er in geplaatst worden.

€ 590,00

3.

TUBE PRE

Buizen voorversterker met losse voeding, digitaal aangestuurde analoge volumeregeling, 4 ingangen en uitgangstransformatoren meerprijs amorfe uitgangstrafo’s € 500,00.

€ 2.990,00

4.

D-POWER 1X180

1 x 180 Watt eindversterker, discrete klasse A driver met klasse D uitgangstrap.

€ 1.475,00 per stuk

5.

Triangle Delta luidsprekers

De nieuwe Delta luidsprekers van Triangle worden in Frankrijk ontworpen en geproduceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van in eigen huis vervaardigde luidspreker units. Het rendement van de luidsprekers is 92dB waardoor ze eveneens geschikt zijn in combinatie met buizenversterkers

€ 5.200,00 per paar

6.

DAC 4.32se

32 bits DAC standaard voorzien van I²S, SPDIF optisch en coaxiaal en een directe I²S via HDMI. Uit te breiden met USB, AES/EBU of extra SPDIF ingang.

€ 890,-