Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Streamingsdiensten vergeleken

1

Welke streamingdienst is nu de beste ?Tidal, Qobuz, Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud ?

Vanavond beperken we ons tot de eerste 3. Wat zouden nu criteria kunnen zijn voor een keuze ? Allereerst kijken we naar het bedrag dat we er voor over hebben. Het gros zit rond de 10 euro per maand voor een standaardabonnement. Tidal telt 20 euro voor het Hifiplus abonnement , Qobuz 15 euro voor het hi-res.

2

Dan uw apparatuur: kan uw streamer genoemde diensten aan of moeten we via Bluetooth gaan werken? Uw smaak, Qobuz was in oorsprong meer voor klassieke muziek, Tidal voor hip-hop en Spotify voor pop. Tegenwoordig zijn de meeste titels bij alle drie te vinden.

Hoe luistert u? Bij oppervlakkig luisteren is de goedkoopste versie prima.

 

3

Streamingdiensten zijn te verdelen in diensten die de stream aanbieden in lossy-kwaliteit, dit is met verlies van kwaliteit of losless : zonder verlies van kwaliteit. Lossy is vaak gecomprimeerd, losless de FLAC-stream (Free Losless Audio Code).

 

4

Deze Flac-stream kan hi-res muziek inpakken met een kleinere datastroom, maar met de kwaliteit van het origineel. Als men afgaat op de bits per seconde tussen lossy en losless zou men denken dat het kwaliteitsverschil groot moet zijn tussen Spotify (lossy) en Qobuz/Tidal (losless) , maar dat wordt niet door iedereen zo ervaren. Spotify pakt de masters om deze om te zetten naar MP3 wat veel beter is dan CD omzetten naar MP3. Bovendien hoe zit het met jouw apparatuur: kan deze de hi-res details eruit halen, jouw DAC, het imago van het losless afspelen, is het losless afspelen zijn prijs waard; ik ken mensen die met hele goede apparatuur naar Spotify luisteren.

 

5

Terug naar deze avond verzorgd door Eric Sol.

Eric had zijn installatie meegenomen; eigen knutselwerk speakers, zoals hij ze zelf noemt: voor het mid-hoog een open baffle systeem met 80% breedbander, elke zijde geflankeerd door aparte actieve subwoofer. Versterker voor dit mid-hoog AD 815 van Jan Didden, RME AD/DA converter, als streamer een Mac-Book met Audionirvana software. Kabels eigen fabrikaat.

De luisterruimte overigens, was nu vanwege de slechte akoestiek aangekleed met geluiddempende platen.

 

6

Eric speelde, om te kunnen vergelijken, een nummer af op alle 3 muziekdiensten, Spotify, Tidal en Qobuz, allen op 16 bit/44 kHz kwaliteit en alles op hetzelfde geluidsniveau. Miles Davis, Kind of Blue, een ballade van Chopin, Joe Jacksons Body and Soul en Stings A Thousand Years passeerden de revue. Mening van de aanwezige leden: eigenlijk geen winnaar, bij deze muziek Tidal de beste, bij andere Qobuz. Spotify wordt als iets gecomprimeerd ervaren door de luisteraars.

 

7

Na de pauze hebben we de genoemde opnames nog eens op vinyl gehoord en vergeleken met 24-bits opnames op  de computer. Welke beter is : afhankelijk van smaak en accentverschillen.

Toch waren er winnaars : alle personen, die geluisterd hebben  naar de goed voorbereide voorstelling van Eric!

 

Mijn advies is: neem op alle 3 een proefabonnement en kijk welke in uw geval de beste is.

 

Playlist:
Miles Davis – So What
Herbie Hancock Feat. Norah Jones – Court And Spark
Yevgeny Sudbin – Ballade No. 3 In A-Flat Major, Op. 47
Joe Jackson – Cha Cha Loco
Sting – A Thousand Years

Media
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11