Vorig jaar, tijdens een meeting van de lieden van het zelfbouwforum, had Mischa kennis gemaakt met Gertjan en Ed van Sphere Audio, een nieuw bedrijf dat met een nieuw product op de markt wilde komen. De contacten werden dus gelegd en gevraagd werd of zij bereid waren om hun uitvinding eens bij ons clubje te demonstreren. Omdat het product nog niet helemaal klaar was, werd afgesproken dat ze een paar maanden later hun spullen zouden showen en dat ons clubje dan de betatesting mocht doen.
Die paar maanden werden door ontwikkelingsstrubbelingen bijna een jaar, maar de afgelopen maand was het dan zo ver. Gertjan en Ed kwamen met hun ontwikkelingen naar Roermond om ons te vragen waar en wat er anders en of beter kon. Een zware taak lag er op de schouders van de leden, omdat er deze keer anders geluisterd moest worden. Nog kritischer luisteren en vooral met positieve inbreng naar voren komen was de insteek.
Wat hadden de heren van Sphere Audio dan bij zich? Nou, in feite niet veel. 2 Kleine luidsprekertjes, 2 kleine kastjes die op de luidsprekers werden gezet en een attachékoffer met een ander kastje erop. Kabels? Nou gewoon ordinaire netsnoeren en een aantal veel te lange netwerkkabels uit het Gamma rek. De enige speciale kabeltjes waren de LS kabels, maar die waren ook maar iets van 30cm lang. Wat is het nu voor een systeem? Eigenlijk een nieuwe benadering van streaming. Gertjan en Ed laten de conventionele gedachte van een set bestaande uit verschillende componenten helemaal los en komen met een digitaal systeem. Alle datatransmissie gebeurd digitaal. In het kastje dat op de speakers ligt, zitten dan een hoogwaardige DAC van ESS en een aantal (4 in dit geval) speciale UcD modules die bij Hypex werden gemaakt. In het kastje dat op de attachékoffer lag, zat de hele dataverwerking. Het koffer bevatte niet meer dan een router en nog wat spullen om een netwerk op te kunnen zetten, puur en alleen voor demonstratiedoeleinden. Het uitgewerkte concept komt dus alleen met de dataverwerkingsunit, de DAC/versterkermodules en de speakers. De speakers zijn opgebouwd uit een aantal keramische “hoefijzers” en zijn een eigen ontwikkeling. Het materiaal is poreus en vrij van elke eigenresonantie. De gebruikte units zijn van Scanspeak. We hebben hier dus te maken met een totaal concept. Een totaalconcept waar geen ruimte meer is voor cd-speler of een draaitafel. Voor sommigen is dat een gemis maar voor velen zal dat geen enkel probleem vormen. Een enorm gebruiksgemak biedt zo’n digitale opzet. Of het moet zijn dat je accu van je telefoon leeg is.
En dan nu waar het eigenlijk om draait. Hoe klinkt het? Tja, eigenlijk beter dan verwacht. Veel beter dan verwacht. Een zeer mooi helder geluid. Enorm goede detaillering zonder dat het storend wordt. Luidsprekers die groter klinken dan hun feitelijk omvang. Maar toch een puntje van kritiek. De meesten vonden het hoog te briljant, of toch iets te scherp wat de muzikaliteit en beleving niet ten goede komt. Er kwamen vanuit de groep voorstellen om het filter anders te bouwen, kantelfrequenties te veranderen en een andere tweeter te gebruiken. Er zit nu een ringradiator in. Een softdome werd geopperd als mogelijkheid om het scherpe eruit te krijgen. Hoe dan ook, het hoog lijkt nog wat aandacht nodig te hebben . Het midden daarentegen was gewoon heel erg goed en het laag was ondanks de bescheiden 15cm laag/midden unit voldoende aanwezig en erg goed doortekend. Er was zeker voldoende druk. En voor wie dat niet genoeg was is er ook nog een aparte basspeaker ontwikkeld. Wat ook opviel was dat het geheel bij drukke passages niet dicht liep. Dat is iets wat toch vaker gebeurd bij kleinere systemen. Een puike prestatie van Sphere Audio.
Ook het cosmetische kwam aan bod. Andere baffles voor de luidsprekers, kastjes met dezelfde keramische “hoefijzers” er omheen, zodat het nog meer één geheel is, of de kastjes in de luidsprekers verwerken. Dat waren al een aantal voorstellen. Ed en Gertjan noteerden onze opmerkingen en discussieerden vrolijk mee, zonder in de verdediging te gaan. Kortom, er lijkt nog wat werk aan de winkel te zijn voordat Sphere Audio ergens in 2013 haar product op de markt gaat zetten. Maar in de basis een erg goed systeem ontworpen met een uitstekende geluidskwaliteit die met nog wat verdere finetuning kan uitgroeien tot een waar topklasse systeem. Nemen we dan de aanschafprijs van zo’n 9.000 Euro daarbij nog in beschouwing dan kunnen we welhaast spreken van een tot nog toe ongeëvenaarde prijs/kwaliteit verhouding.
Ergo, een set met veel potentie. Het was echt een hele leuke demo en we hopen dat het voor Sphere Audio ook leuke avond was, maar vooral ook nuttige is geweest. Wij wensen Sphere Audio in elk geval alle succes in de commercialisering van hun geesteskind.