Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Raspberry streaming

Raspberry streaming

Budget streaming; hoe ver kom je

Deze keer geen gastoptreden van een dealer of een winkelier, maar werd er door Wichard zelf iets in elkaar gezet. Het idee: Low budget streaming!
Is dat mogelijk? Klinkt het? En zo ja, tot welk niveau komen we dan?

Streaming is hot op het moment. De CD fabrieken sluiten allemaal een voor een en muziek is nou alleen nog maar als download of op vinyl verkrijgbaar. Nu is er heden ten dage wel een "vinyl-hype", maar niet iedereen wil zijn ouwe (of een nieuwe) platenspeler weer in de luisterruimte zetten. Het alternatief is "streamen". Streamen wil zoveel zeggen als muziek digitaal vanaf een harde schijf of ander opslagmedium afspelen m.b.v. een computer of andersoortig rekenvaardig alternatief.

Raspberry streaming

Gekozen is voor de Raspberry Pi. Dit dingetje kost kaal nog geen €40. Inclusief behuizing etc. en software kom je dan uit op zo'n €60. Wichard had een Paspberry Pi 2B en een Pi 3 ter beschikking. Een werd voorzien van het toch wel bekende Kodi en het minder bekende Rune als server software.
De set bestond uit een Cambridge geïntegreerde versterker en CD-speler met DAC functie. Die DAC functie is essentieel, want de Raspberry geeft alleen maar digitaal uit (HDMI of USB). Verder had Charles op verzoek zijn Auralic Mini (twv €500) meegebracht. De Auralic Mini is een kant en klaar alternatief als je met streamen wil gaan beginnen. Er zit een DAC in, er kan een harde schijf of solid state drive in en natuurlijk de passende software.
Als weergevers had Wichard zijn Focal speakers meegebracht. Niet de beste, maar goed genoeg om verschillen op waar te kunnen nemen, want daar gaat het om. Feitelijk zou het een "wedstrijdje" worden tussen Rasperry met Kodi, Raspberry met Rune, Auralic Mini of toch gewoon een degelijke cd-speler.

Raspberry streaming

Na het netwerk opgezet te hebben middels een Zyxel router en een UBS harde schijf, kon er begonnen worden. Om e.e.a. visueel te maken had Wichard ook een monitor meegebracht.
Allereerst werd er geluisterd naar een stuk van Macy Gray via de Raspberry Pi 2B en Kodi. Het klonk wel wat bonkerig en het werd niet bepaald subtiel weergegeven, maar al met al redelijk acceptabel voor iets wat bij elkaar nog geen €100 kost.
Hetzelfde stuk werd vervolgens ten gehore gebracht via de Raspberry Pi 3 met Rune. Dit was toch wel al een heel stuk beter. Nu vielen er wat dingen op hun plek, al bleef het laag bonkerig. Dat laatste bleek dus echt aan de speakers te liggen.
Daarna ging de CD met hetzelfde stuk in de Cambridge cd-speler. Dit was toch andere koek. De plaatsing was veel beter. De details die nu naar voren kwamen hadden we nog niet eerder gehoord en ook het laag werd strakker, al bleef het bonkerig.
Als laatste werd het nummer via de Auralic Mini gespeeld. Dit vergelijk ging iets mank omdat er nu gebruik werd gemaakt van de in de Auralic ingebouwde DAC. Het resultaat lag een beetje tussen cs-speler en Paspberry met Rune in. Het werd wat zoetjes, alsof alles met wat fluweel opgesmukt werd.

Het verschil tussen Kodi en Rune is duidelijk waarneembaar. Niet verwonderlijk, omdat Kodi niet bit-perfect werkt en Rune wel. Kodi komt wel met een eigen mooi interface om het zaakje te besturen. Mocht je Kodi met je telefoon of tablet willen besturen, kun je de app Yahtse.
Rune is wel bit-perfect, maar heeft dan weer niet zo'n fancy uiterlijk. Maar je kunt laatste wel gewoon besturen middels de internetbrowser op je tablet, telefoon of PC.

Raspberry streaming

Na de pauze werd de Raspberry Pi met Kodi aan de kant gelegd, want dat was toch de mindere. Wichard had een Audioquest Jitterbug bij zich. We gingen horen wat het verschil is tussen met Jitterbug spelen en zonder. Hier kunne we erg kort over zijn. De Jitterbug deed 't in deze opstelling niet goed. Het filtertje dat erin zit is duidelijk te grof waardoor het "waziger" wordt

Streamen kan dus prima, maar je moet wel iets verstand hebben van netwerken. Als je dat zelf niet kunt, is er altijd wel iemand te vinden die het netwerk zo op kan zetten dat je er goed mee overweg kunt. Wil je dat niet, is er geen man overboord. De goede oude LP doet het nog steeds prima en ook de CD's zijn voorlopig nog niet de wereld uit. Vooral dat laatste medium wordt nu voor de muziekliefhebber interessant, omdat ze op de tweede hands markt voor weinig aangeboden worden.

Feit blijft dat streamen mogelijk is met een beperkt budget. Het niveau is acceptabel, maar verwacht geen high-end weergave.

Wichard, bedankt voor deze leuke, leerzame en vooral informatieve demo.

Media
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming
Raspberry streaming