Arno Kok op herhaling...
….en wellicht dé zelfbouw-verrassing van 2012?
Ten tijde van de Audioclub-barbeque mailde Arno naar de secretaris dat hij een nieuwe ontwikkeling nagenoeg klaar had en dat hij die graag op korte termijn wilde demonstreren. Arno Kok kennen we nog van zijn enthousiaste eerste demo met een tweeweg systeem met Voight pipe (zie het verslag daarvan in juli 2010, op deze site).
Dus heeft de democommissie niet lang getreuzeld en Arno voor de eerstvolgende demoavond ingepland. Vanavond is Arno er dus weer, met een nieuwe ontwikkeling: een filterloos breedband ontwerp, met laag-ondersteuning middels een “opgerolde transmissielijn”. Maar daarover later meer.
We beginnen stipt om 20:00 met een enthousiaste introductie van zijn nieuwe creatie door Arno. Arno wordt hierin ondersteund door een “technische man” en door “een familielid met gouden oortjes”: Dorus-Jan Wiendels en Willie Kok. Beiden zijn vanavond aanwezig om Arno te ondersteunen. Arno start met het vertellen over zijn creatie: de meegebrachte exemplaren zijn nagenoeg productierijp, na diverse voorgaande versies die gehoormatig steeds beter gingen klinken. Daarbij werd in de ontwikkeling vooral gelet op een goed hoog/midden, dat naadloos aansluit op een strak en beheerst laag.
De gedemonstreerde versie is zeer netjes afgewerkt: een vlakke voorzijde met daarin de breedband luidsprekerunit, gevolgd door een ronde achterzijde. Daarin is de “opgerolde” transmissielijn ondergebracht, eindigend in een zeer netjes afgewerkte poort aan de voorzijde. Het geheel is strak matzwart afgewerkt (de verf was nog nat…) en zonder meer een lust voor het oog. Een nadeel van het gekozen principe (één breedbandluidspreker zonder scheidingsfilter) is de elektrische belastbaarheid: het gaat tot 25 Watt en verder niet. Aan een beveiliging wordt nog gewerkt. De meegebrachte standaards zijn tijdelijk, over de uiteindelijke hoogte daarvan wordt nog nagedacht: ze zijn nu afgestemd op Arno’s thuissituatie (met een lage bank) en de demo leverde o.a. als resultaat op dat de luidspreker zonder meer het best klinken als de weergever op oorhoogte staat.
Initieel (tot aan de eerste pauze) draait Arno bewust door hemzelf op geluidskwaliteit uitgezochte jaren-80-muziek. De luidsprekers zijn aangesloten op een modulaire Velleman voor/eindversterker en een Solid State Denon DNF-300 “alles-speler”, die vanaf geheugenkaart speelde. Vanaf het begin hoor je dat hier iets aardigs staat te spelen: het geluid is goed in evenwicht, met een volumineuze maar toch goed gecontroleerde basondersteuning. Het geluid klinkt goed los van de luidsprekers, met een ruim geluidsbeeld dat goed is verdeeld (een “geluidswolk”). Dit laatste is in het algemeen een voordeel van een breedbandontwerp (wat principieel een puntbron heel goed benadert) en Arno heeft dit zeker tot een zeer sterk punt in het geluid gemaakt.
Net voor de pauze wordt conform gewoonte een eerste terugkoppeling gegeven over de indruk die de eerste demo heeft achtergelaten: het geluid is goed, met een gedetailleerd fluweelachtig hoog en midden, een ruim maar goed gecontroleerd basfundament met een kleine kanttekening: op de tweede rij gezeten is een zekere benadrukking van het lage midden waarneembaar (een lichte mate van trechtergeluid met een benadrukking van stemmen) en dit wordt door de overige leden bevestigd.
Aangezien Arno meldt dat dit bij hem thuis in een huiskamerachtige situatie niet optreedt en wij weten dat onze demoruimte groot is en veel geluidsenergie absorbeert, zou dit zomaar kunnen kloppen. Wel wordt opgemerkt dat er nu (voor de gebruikte luidsprekerunit) wellicht te hard wordt gespeeld, wat de gebruikte unit aan zijn mechanische grenzen kan brengen. (Bij eerdere demo’s in deze ruimte is hetzelfde effect opgetreden.) Na de pauze werd dan ook op een wat zachter volume verder gespeeld.
In de pauze van pakweg 10 minuten wordt de demo iets anders van opzet gemaakt: eerder is gebleken dat de gebruikte versterking van invloed is op de prestaties van de luidsprekers. Deze maal heeft clublid Roger Schuncken gevraagd of hij zijn gloednieuwe Hypex Ncore-400 (= 400 Watt per kanaal en een zeer hoge dempingsfactor!) monoblokken mee mag brengen. Die zijn opgesteld, aangesloten op een Micromega Tempo-P voorversterker en een Oppo BDP-93 Bluray-speler. Deze laatste wordt later tevens ingezet om door leden meegebrachte muziekbestanden vanaf USB-stick af te spelen. De leden zijn benieuwd naar de invloed van deze laatste generatie Hypex Ncore versterking op het geluid en we worden niet teleurgesteld: Arno’s luidsprekers leven nu op: méér detail, een nóg ruimer geluidsbeeld dat helemaal loskomt van de luidsprekers en een zeer strak laag dat goed past bij de rest van het geluid. Het volume is iets lager, maar nog steeds goed “op demo-niveau”. Er wordt nu wat andere muziek gedraaid: hedendaagse muziek die door leden is meegebracht op CD en USB-stick: zowel pop/klassiek als meer “audiofiele” nummers. We zijn als groep toehoorders zeer onder de indruk van de prestaties van dit nieuwe ontwerp. Toch blijft er nog iets knagen en dat wordt net voor de tweede pauze geventileerd: het klinkt nog steeds in een lichte mate “neuzelig.” Onze webmaster oppert om de weergevers omhoog te brengen, naar “oorhoogte”. In de tweede pauze wordt dit gerealiseerd door Arno’s luidsprekercasings onder de luidsprekerstandaards te zetten en dit levert de gewenste verandering/verhoging.
Na de pauze luisteren we verder: de leden zijn helemaal doodstil tijdens alle nummers en dit is normaliter een zéér goed teken. De lichte “neuzeligheid” is nu verdwenen en het is puur genieten geblazen. Wat we er ook in stoppen aan bronmateriaal: het klinkt goed. Ook een orgel-nummer uit onverwachte hoek (nr. 2 van “The Great Organ of St. Eustace”) komt er zéér geloofwaardig, natuurgetrouw en prachtig uit. Het publiek blijft in zijn geheel tot het einde zitten en tot half elf (het afgesproken einde van de demo) wordt het ene na het andere CD-tje aangegeven om ook dát nummer te mogen horen. Arno vertelt verbaast te zijn over de invloed van de veranderde (UCD-)versterking en de aan de situatie aangepaste luidsprekerhoogte. Na overleg met zijn ontwikkelingspartners vertelt hij te overwegen om zijn ontwerp UCD-actief aan te gaan bieden, met luidsprekerstands die (qua hoogte) op klantwens worden geleverd. Hij gaat dit in de nabije toekomst met zijn partners uitproberen. Wij wensen hen na deze zéér geslaagde demo alle succes toe!
Meer informatie over Arno’s ontwerpen, prijzen, de leverbaarheid van luidsprekers en contactmogelijkheden met Arno, vind je op http://www.arnospeaker.nl/home/nl.htm
Een selectie van de gedraaide nummers:
- Queen: Another one bites the dust
- KT Tunstall: UUMMANNAQ song
- Miami Soundmachine: Emergency
- Sade: Your love is a King
- Eagles: Hotel California
- Depeche Mode: A pain that I’m used to
- Pink Floyd: Welcome to the Machine
- Pink Floyd: Wish You Were Here
- Karma’s Lab: Broken
- Asgeir & Mo: Sommersong
- De Dijk: Deze Stad
- Jean Guillou: Recit de Tierce en Taille
- Doe Maar: Winnetou