Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Verslag demoavond Akiko Audio

Luisterend naar de muziek op de demoavond kwamen bij mij (Joop Thissen) de volgende mijmeringen op:
 
“Jullie luisteren niet meer naar de muziek, jullie speuren enkel naar oneffenheden.” Dit kreeg ik wel eens thuis te horen als ik luisterde naar mijn zoveelste nieuwe speaker of mijn zoveelste nieuwe versterker. Of : “Als ik mijn bankstel vernieuwde in het tempo dat jij jouw installatie vernieuwt hadden we niets meer om op te zitten”.
Zit natuurlijk een flinke kern van waarheid in; dan weer te weinig bas, dan weer te veel, liever wat meer transparantie, buizen of transistor, dynamisch of elektrostaat of een magnetostaat…… En had je weer een tijdje installatie X dan toch weer kijken of er verbetering in zou kunnen komen : netfilters, luidsprekerkabel, interlink, tuningartikelen in alle maten en soorten, speciale zekeringen, voeten voor onder de speakers, gordijnen in de kamer,speciaal plafondje (akoestiek: bepaalt merendeel de kwaliteit van wat je uiteindelijk hoort!). We vinden altijd dat het nog beter kan en dat achter de horizon nog beter geluid zweeft. Leuke, al dan niet zinvolle accessoires met navenant prijskaartje. Een hobby mag wat kosten , nietwaar? Zelf heb ik ook met meerdere van genoemde aanpassingen gewerkt, alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik nu met mijn Naim apparatuur en Quad elektrostaten tot relatieve rust ben gekomen. Zelf gebruik ik als enige tweak de aparte voedingen.
Dat wil niet zeggen dat aanpassingen niet effectief zouden kunnen zijn. Het is alleen jammer dat enkele echte zinvolle verbeteringen zoveel geld moeten kosten. Of zegt het ook iets over onze installatie en de luisteromstandigheden ?  Moeten we aan een versterker van 500 euro een interlink van 1000 Euro hangen  om een verbetering te krijgen? Vaak geeft een juiste match van alle apparatuur en bijpassende omgeving het beste resultaat. Mijn inziens wordt de geluidsmatige winst van zo’n uitgebalanceerde set niet super vergroot door dure tweaks.
 
Een kennis van mij luistert naar een een oudere Cyrus cd-speler, een buizenversterker van uit de vijftiger jaren vorige eeuw, alles aangesloten via elektriciteitsdraad, met B&W- speakers uit vervlogen tijden in een aardige akoestiek: dit speelt de sterren van de hemel !Gekocht samen voor 400 euro.
 
Maar vanavond gaat het om de demo!
 
Op het podium bij onze audioclub staan de clubleden Marc en (zoon) Sander van Berlo. Zij demonstreerden een nieuwe tweak: een luidsprekerkabelfilter (scrabble) in de vorm van een houten kistje, gevuld met halfedelstenen in de (zij)wanden. Meer informatie hieromtrent is te lezen op hun website www.Akikoaudio.com
Een review met betrekking tot dit product van Roger Poulussen (onze voorzitter), kan ook middels deze link benaderd worden.
Marc en Sander hadden de volgende installatie meegebracht :
Versterker:                      Marantz PM KI Pearl
SACD-speler:                  Marantz SA KI Pearl
Speaker:                          Dynaudio “25 Special”
Luidsprekerkabel:            Ixos 2.6 en Inakustik 1102
Interlinks:                         “merkloos” en Nordost Valhalla
Stroomgenerator:             PS Audio “Power Plant Premier”
Netkabels:                        “elektriciteitsdraad” en Isotek.
De demo begon met de basisset: versterker, cd-speler, speakers, eenvoudigste bekabeling.
Om de invloed van de upgrading te laten horen werden achtereenvolgens de duurdere kabels en de stroomgenerator aan de basisset gekoppeld. En inderdaad: kabels en generator maken een duidelijk verschil.
Vervolgens werden aan de volledige set de kistjes bevestigd, drie in totaal:
 
Eén achter de versterker over beide kabels, en één aan elke kant over de kabel in de buurt van de aansluiting aan de speaker. Vervolgens werd steeds het zelfde muziekstuk beluisterd als ”voor de bevestiging”.
 
Een paar reacties :
“Meer verschil dan voorgaande stappen”
“Aangenamer, milder geluid “
 
Om ook het effect bij de goedkoopste luidsprekerkabel en zonder stroomgenerator te laten horen werden de kistjes wederom aangesloten. Hierdoor kwam duidelijk meer rust in het geluid, meer vastomlijnd en stemmen waren duidelijker aan te wijzen.
Zo werd er steeds gespeeld; eerst zonder kistjes, dan met om het verschil te kunnen laten horen.
 
Conclusie voor deze demo:
Het effect van de kistjes hangt af van de combinatie waarin ze worden toegepast. Dit moet natuurlijk gehoormatig vastgesteld worden. Maar als het werkt binnen je set heb je in vergelijking tot menig andere, veel duurdere aanpassing, voor relatief weinig geld een prima, duidelijke upgrading van jouw geluid.
Om dit zelf te kunnen ervaren heeft Marc drie luisterkamers met verschillende sets ter beschikking. Bovendien is Marc altijd bereid thuis te komen demonstreren en geldt de garantie: Niet goed, geld terug ! 
 
Joop Thissen.