We zijn bij de audioclub steeds vaker bezig met apparatuur die ons is aangeleverd door onze eigen leden. De onderlinge gesprekken die hieruit voort komen zorgen steeds voor een opvallend gezellige sfeer. Dat merkten we al tijdens de laatste Thuisblijvers-editie met de demonstratie van Akiko audio tweaks dor Mark, maar ook zeker bij onze laatste clubavond waarbij we elkaar’s hoofdtelefoons aan het oor konden voelen.
En da’s nog best een uitdaging. Want toen iedereen er was hadden we ruim over de 30 hoofdtelefoons. Varierend van ‘grapjes’ van de Lidl voor 2,95 tot een Stax van 1000 euro.
Stapels CD-spelers, voorversterkers en Nakamichi cassettedecks die dienst deden als voorversterkers werden aangesleept maar een eerlijk vergelijk was een uitdaging, totdat Ron binnen kwam wandelen met z’n Fostex PH-100 headphone distributer. Daarmee aan hang je maarliefst tien hoofdtelefoons, elk met een eigen volumeregeling, aan één bron. Het was dan ook gezellig druk rond het tafeltje van Ron!
Een compleet overzicht van de hoofdtelefoons bleek niet te maken, ze werden van hot naar her gesleept en het werd nooit helemaal duidelijk welke hoofdtelefoon bij wie hoorde.
Wat in elk geval aanwezig is geweest:
- Stax SR-202
- AKG K601 (x2)
- AKG K501
- AKG K280 Parabolic
- Philips N6330
- Beyerdynamic DT-990 (x2)
- Sennheiser HD600
- Audiotechnica ADH-AT300
- B&W P7
- B&W P3
- Sennheiser HD25
- Sennheiser HD250
- Sony Sony MDR-1RNC
- KOSS
- Een paar betaalbare Philipsen
- Een 2,95 prulletje van de Aldi of Lidl
Sommige van deze hoofdtelefoons prikten direct in CD spelers, sommige kregen een ‘dedicated’ hoofdtelefoonvoorversterker als aansturing. Als voorversterkers waren er onder meer:
- Chord Hugo
- Musical Fidelity X-Can V2
- Grado kloon
- Nakamichi CR-3 cass. deck met goede preamp
- Nakamichi LX-3 cass. deck met goede preamp
- Fostex PH-100 10-voudige headpre
Zo ver als de meningen uit elkaar kunnen lopen bij het testen van luidsprekers, versterkers en platenspelers, zo dicht zaten ze bij elkaar bij de koptelefoons. Hoewel de smaken soms verschillen (“deze is mij wat te agressief”, “Nee, juist niet! Het moet een beetje stevig klinken!”) was iedereen het erover eens dat de Stax SR-202 toch wel een indrukwekkend goede koptelefoon is en dat de B&W P7, behalve dat ‘ie niet voor mensen met grote hoofden gemaakt is, verdraaid mooi klinkt.
Ook de op de AKG K240 Sextet gebaseerde Philips N6330 (“Goh, dat ouwe ding klinkt nog ook!”) was voor velen positief verrassend.
Na verloop van tijd had iedereen alles gehoord en werd er lekker gekeuveld.
En dat kan ook prima terwijl er door anderen naar hoofdtelefoons wordt geluisterd!
Een avond als deze is niet in eerste instantie gericht op audiofiliteit, daarvoor was de set-up te wisselend. Neemt niet weg dat het je de mogelijkheid geeft de verschillen tussen koptelefoons, zowel kwalitatief als qua opbouw, waar te nemen en te horen welk merk welke ‘sound’ heeft.
Voor mijzelf was de B&W P7 erg verrassend.
Ik ben echter blij te zeggen dat na de STAX, die buiten mijn prijsbereik ligt, mijn eigen K601 van AKG (die op het eind toch wel erg veel op de K601 van Ron leek, spannend bij het opruimen!) op de tweede plaats komt. Deels zal dat vanwege gewenning zijn, deels ook gewoon omdat ’t een heel erg goede koptelefoon is.
Ook verrassend voor mij is de ongelofelijk dure maar belachelijk goede Chord Hugo. Ik heb nooit geweten dat er zoveel meer muziek uit mijn eigen AKG kon komen dan ik er met de Musical Fidelity X-Can V2 uit wist te halen.
En dat laat maar weer eens zien... Hoe goed je koptelefoon ook is, hij is nergens zonder een goede aansturing.
Ik bedank graag iedereen die koptelefoons mee heeft genomen, het was zeer de moeite waard om ze allemaal eens te beluisteren. Wat mij betreft mogen er vaker wat van deze ‘kakofonie’-avonden zijn.