Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

John Watkinson Legend Precision Sound Reproducers en apparatuur van 432EVO.

Watkinson Legend en 432Evo set overzicht

Door : Wichard Verstraelen

Kommer Kleijn en Frederic Vanden Poel met de John Watkinson Legend Precision Sound Reproducers en apparatuur van 432EVO.
Gebruikte apparatuur:
- Luidsprekers : John Watkinson Legend Precision Sound Reprducers
- Bron: 432EVO Master met separate High End linear power supply
- DAC : Frederic had ons graag de Metrum DAC laten horen, maar helaas was de afstandsbediening nog in Brussel. Daarom is de demo uitgevoerd met de Antilope Zodiac+ DAC van Kommer.

De avond begint iets later dan gepland, want Kommer en Frederic zijn zeer zorgvuldig in de opbouw en afstelling. Frederic heeft ook nog een mooie static show van andere 432EVO apparatuur opgesteld, voorzien van de benodigde documentatie, en uitleg, zo zal in de loop van de avond blijken.
Als “special guest” mogen we Cor van Zundert, van Audioclub Oost Brabant verwelkomen. Ook zij zijn zeer geïnteresseerd in hetgeen vanavond getoond en gedemonstreerd gaat worden.

John Watkinson Legend

Kommer doet de aftrap met uitleg over het concept achter de luidsprekers, die eigenlijk helemaal niet zo genoemd mogen worden. Ze hebben n.l. niets met “luid spreken” te maken, maar alles met het zo precies mogelijk weergeven wat de artiest heeft bedoeld.
De luidsprekers zijn een actief 3-weg systeem, met een aantal heel bijzondere kenmerken. De ontwerper heeft samen met Kommer uitgebreid jarenlang onderzoek gedaan naar de eigenschappen van het menselijk gehoor, en welke factoren bepalen hoe geluid door de hersenen verwerkt wordt.
Het gaat te ver om in dit verslag alle details en wetenschappelijke onderbouwing weer te geven, maar het heeft alles te maken met verschillende systemen in onze oren en hersenen, die heel gevoelig zijn voor verschuivingen in het tijd- en frequentie-domein, en het waarnemen hiervan in reflecterende omgevingen.

De ontwerper heeft getracht een puntbron te benaderen door alles zo te berekenen dat door middel van o.a. akoestische lenzen dit zo dicht mogelijk benaderd wordt. Enkele nieuwsgierige leden worden knielend voor de systemen aangetroffen, schijnend met een lampje van hun telefoon om zo een glimp van het binnenwerk te kunnen opvangen. Zoals later blijkt bevindt zich in de kast een unit die in samenwerking met Manger tot stand is gekomen. Op zich ook al een heel opmerkelijk en geslaagd ontwerp.

Kommer Kleijn in discussie met ACL leden

Er wordt na een uitgebreid verhaal overgegaan naar muziek. Het klinkt werkelijk heel mooi. Als je je ogen sluit kun je niet alleen de instrumenten pinpointen, maar zelfs de grootte van de ruimte waarin is opgenomen tekent zich af. Het laag loopt behoorlijk ver door, zonder bonkerig of zwabberig te worden. Het mooie is dat dit via de 432EVO Master wordt aangestuurd.
Frederic legt tussendoor nog uit dat hij heel ver is gegaan in het onderzoeken van diverse filters, en deze dan ook voor de gebruiker beschikbaar heeft gemaakt om mee te experimenteren. Hij vindt het nog steeds jammer dat de Metrum DAC niet gebruikt kan worden. Daardoor zou de set op een nog veel hoger niveau kunnen spelen. Maar volgens mij zijn de aanwezigen ook van deze set al danig onder de indruk.

Rond 21.30 wordt een pauze ingelast, waarin sommige aanwezigen hun drankje bijna vergeten, om beide heren te bestoken met vragen. Het maakt toch veel los.

Frederic van den Poel legt uit

Prangende vraag van velen is natuurlijk wat dat moois moet kosten. Het antwoord zet degenen die zich al thuis met deze set voor zich zagen zitten met beide benen op de grond. € 37.000. Maar ja, er is 10 jaar aan gewerkt, en ze worden in heel kleine oplage gebouwd. Dan lopen de kosten vanzelf op. Het is te hopen dat een producent de potentie van deze luidsprekers inziet, en hier werk van wil maken om ze in een grotere oplage te produceren. Dan zakt de prijs vanzelf.

Frederic  geeft ook nog uitleg rondom de diverse filters, voor de belangstellenden. Die zijn er meer dan genoeg, getuige de grote opkomst, En ook na de pauze blijft de zaal bijna vol, al moet menigeen langzaam afhaken als beide heren soms behoorlijk de techniek ingaan.

Het was een heel verrassende demo, waarvoor we Kommer en Frederic hartelijk willen bedanken.
Voor degenen die meer inhoudelijks willen weten, bezoek eens de sites:

http://www.legendloudspeakers.com/

http://432evo.be/

432Evo Master met de DAC's

Playlist:

Yuri Honing Trio - Walking On The Moon
Minnesota Orchestra - Baba Yaga
Bulka - Culpa MIA
Skunk Anansie - Hedonism (Just Because You Feel ..)
Katie Melua - The Little Swallow
Deuter - Abendschatten
Pearl Jam - Black
Marco Beasly - Folia
Bruno-Leonardo Gelber - Sonato No. 8 In C Minor, Op. 13
Tom Howe - What Is Normal?
Carol Kidd - Moon Blue
Sting - Angel Eyes
Ton Koopman - Gott Der Herr Ist Sonn Und Schatten
Angus & Julia Stone - Draw Your Swords

Media
Watkinson Legend en 432Evo set overzicht
John Watkinson Legend
Kommer Kleijn in discussie met ACL leden
Frederic van den Poel legt uit
432Evo Master met de DAC's
432EVO Music Server
432EVO Master PSU
Weigerende Metrum dac
eens van de andere kant bekeken
voedingen en netwerkspul
Stroomverzorging door Blacknote
De DACs
Watkinson Legend en 432EVO set
Kommer Kleijn legt uit
Kommer Kleijn demonstreert
Frederic van den Poel in gevecht met de Metrum DAC
Frederic van den Poel legt uit
Gefascineerd publiek
Frederic van den Poel gaat door
Beamer vergeten
De theorie
nog meer theorie
Kommer draait muziek
John Watkinson Legend
Demper
het belletje van Kommer
overzicht
Antilope Zodiac+
432EVO etalage
432EVO documentatie
432EVO esoteric version