Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Isoacoustics en Antimode

rvo01

De avond is druk bezocht en na een korte introductie van Ronald van Ovost wordt de ruimte ingemeten met de Antimode X4.
Na een serie testtonen op beide kanalen worden de akoestische problemen getoond en deze worden door de Antimode gecorrigeerd.

Na de meting volgt de introductie van de Gaia voetjes van het Canadese bedrijf IsoAcoustics. In tegenstelling tot de populaire opvatting dat luidsprekers het beste op spikes kunnen staan, zorgen de IsoAcoustics ervoor dat de luidsprekers volledig van de vloer ontkoppeld worden. Bij gebruik van een luidspreker bewegen trillingen ook de luidsprekerstands in en deze gaan richting de vloer. Daar worden zij weerkaatst en een deel van deze trillingen vinden een weg omhoog richting de speaker. Vooral de tweeters hebben hier last van omdat hun bewegende massa zeer laag is. Er kan door de terug kerende trilling zogenaamde 'time smearing' optreden. De ontvangen trillingen komen 0,4ms later aan dan de uitgezonden trillingen, waardoor er in het tijdomein onzuiverheden ontstaan. 
De IsoAcoustics Gaia voetjes bestaan uit twee delen die ervoor zorgen dat de trillingen omgezet worden in een minieme hoeveelheid warmte en daarmee staan de luidsprekers geïsoleerd en is er geen sprake van onzuiverheden in het tijddomein.
 

rvo02

De opstelling van twee paar iedentieke Indiana Line Tesi 262 monitoren, waarbij de ene set op spikes staat en de andere op IsoAcoustics Gaia's, worden wisselend door een switch voorzien van signaal waardoor er een duidelijke A-B vergelijking kan worden gemaakt.
Het valt alle aanwezigen op dat er, vooral in het hoog, een duidelijk verschil hoorbaar is. De monitoren op de Gaia's klinken frisser, strakker, meer gedetailleerd. Aanvankelijk wordt er met enige
scepsis gereageerd, maar na het verwisselen van de luidsprekers van de stands is er maar één conclusie mogelijk: de IsoAcoustics Gaia's  doen overduidelijk hun werk.

Tijdens de pauze wisselen de eerste sets Gaia's al van eigenaar, zo overtuigd is een aantal leden na het eerste deel van de demonstratie.
Na de pauze wordt de ruimte opnieuw ingemeten, maar ditmaal wordt de stereo setup voorzien van een subwoofer, waarbij er dus een 2.1 opstelling ontstaat. De Antimode X4 kan L-R en 2x een subwoofer inmeten.
Het spelen van diverse nummers demonstreert de naadloze integratie van de subwoofer in de stereo setup, ook al staat de subwoofer -verrassend- helemaal achteraan in de zaal.

rvo03

Op verzoek worden de meer geavanceerde functies van de Antimode X4 gedemonstreerd, waaronder de mogelijkheid tot het gebruiken van de Antimode als parametrische equaliser. 

Tot slot wordt er een aantal verzoeknummers gespeeld en eindigt deze leerzame en onderhoudende avond, ondanks de haperende presentatietechniek naar volle tevredenheid. 


Gebruikte apparatuur:
Speakers:     Indiana Line Tesi 262 (€300 p./st.) 
        1x  op Gaia 3 (€498/set), 
        1x op spikes 
        Beide op Solidtech standaards
Subwoofer:    RSL Speedwoofer 10 (€499)
DSP/preamp:    DSPeaker Antimode X4 (€4099 incl. meetaccessoires)
Versterking:    2x Audiolab 8300MB  monoblokken (€1199 p./st.)
Bekabeling:    audioquest cinnamon usb (€85/1.5m) en audioquest Q2 speakerkabel (€8/m)

Gespeelde nummers:
Christy Baron - Ain't no sunshine
Diana Krall - No moon at all
Petra Magoni & Feruccio Spinetti - La mia carica erotica
Petra Magoni & Feruccio Spinetti - Non andare via
Steven Wilson - Song of unborn
Led Zeppelin - Stairway to heaven

rvo04

Alle gebruikte nummers zijn samengevoegd in de 'Audioclub Limburg 2019' playlist zowel lossy in Spotify als lossless in  Tidal.
Vanaf de eerste clubavond in januari zullen ook komend jaar alle gebruikte nummers terug te vinden zijn in zowel Spotify als Tidal in de playlist 'Audioclub Limburg 2020'.

Media
rvo01
rvo02
rvo03
rvo04
rvo05
rvo06
rvo07
rvo08
rvo09
rvo10
rvo11
rvo12