Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Het illustere Amerikaanse merk Dynaco

Dynaco

De demo avond van woensdag 19 juni is verzorgd door onze voorzitter, Sebastiaan. We kregen een presentatie van een voorversterkers, eindversterker en luidsprekers van het illustere Amerikaanse merk Dynaco. 

Onze standaard demo avonden zijn de tweede woensdag van de maand, omdat het zaaltje al was volgeboekt is de demo van juni een week opgeschoven.

De set is eigendom van Roger, de oud-voorzitter van de Audioclub en Sebastiaan heeft de gehele presentatie gedaan aangevuld door Roger. De gehele set bestaat uit de Dynaco Pat5 voorversterker, de Dynaco ST120 eindversterker met de Dynaco luidspreker set A-25.

 

Dynaco

Dynaco is in 1954 begonnen met het bouwen en verkopen van audio transformatoren en high-end audio ontwerpen, in het begin allen buizen maar later ook met halfgeleider. Ze verkochten de sets als kit en volledig gebouwde eenheden. De PAT-5 en ST120 op de Demo zijn ontworpen en gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw en zijn zeer succesvol geweest op de Amerikaanse markt. In Europa zijn ze ook gebouwd en verkocht maar dan als 220V uitvoering. 

De printplaten in de Pat-5 staan allemaal verticaal (Dynaco-PAT5-binnenkant-detail.jpg). De PAT-5 is rijkelijk voorzien vaan aansluitmogelijkheden, inclusief een parametrisch equalizer. Wat vreemd was dat het mogelijk is om het uitgangssignaal van de eindsterker terug te voeren naar de voorversterker voor extra luidspreker aansluitingen.

Dynaco

In Europa was Dynaco zeer succesvol met zijn A-series bookshelf luidsprekers. De woofer in deze serie waren afkomstig van het Noorse bedrijf SEAS en samen met Dynaco hebben ze de A-series ontworpen. De bouw vond plaats in Denemarken. 

Vooral de A-25 modellen zijn ontzettend succesvol geweest en waren zeer concurrerend met veel duurdere luidsprekers. Er zijn tussen de 600.000 en 1.000.000 stuks van verkocht en ze worden nog steeds te koop aangeboden op Marksplaats en EBay.

Het succes van de A-25 zet hem in het ontwerp van de demping van de resonantiefrequentie van de woofer en de 6db filtering van de tweeter. De kast is een gepatenteerde a-periodische ontwerp met een sterk gedempte opening waarmee de woofer onder controle wordt gehouden zonder de nadelen van een bas-reflex port. Voor de duidelijkheid, het ontwerp is geen basreflex. 

Dynaco

De woofer is niet af gefilterd aan de bovenkant en werkte zonder problemen door tot 5000 Hz met een natuurlijk frequentie demping daarboven. De conus is een geperste papieren conus wat de standaard was in dit tijd.

De tweeter met de 6-db filtering op 1500 Hz zorgde voor een zeer transparant, open geluid met een zeer breed en diep stereobeeld. De tweeter blijkt zeer snel te zijn en voor een ontwerp uit de jaren zestig was hij zijn tijd ver vooruit.

In de jaren zeventig en tachtig was Dynaco minder succesvol en nadat Ed Laurent, een van de oprichters, naar Seas vertrok sloot Dynaco zijn deuren in de VS. De merknaam bestaat nog steeds en valt nu onder Panor Corporation. 

Het opzienbarende is dat DynAudio, een Deens luidsprekerbedrijf het succes van het ontwerp de A25 modellen in zijn eigen luidspreker is gaan toepassen. Elke DynAudio liefhebber kent wel de variovent en de 17W75 en de D-28AF die ze eind jaren tachtig op de zelfbouw merkt hebben gezet. Deze speakers maken gebruik van 6db elektrisch en 6db akoestische filtering. De opvolgers van deze succesvolle set worden nog steeds toegepast in de Dynaudio Focus en de Anniversary 40 en vele andere sets.

Van de slechte akoestiek in het zaaltje was weinig te horen behalve dat de woofer moeite had om een voldoende akoestisch niveau te geven. Hierdoor klonk de set voor diverse erg schel. Met een lichte aanpassing van de lage en hoge tonen regelaar klonk de set veel beter.

We hebben lang genoten van de kwaliteit van de gehele set onder het genot van diverse soorten muziek, van rock, jazz, blues tot klassiek. De set had hier totaal geen moeite mee.

Media