Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Grimm Audio LS1a

Grimm 01

De demo van juni 2018 werd verzorgd door Guido Tent met Grimm Audio. Guido was bereid gevonden om op korte termijn een demo voor onze club te verzorgen, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn. Afgesproken was dat de Grimm Audio luidsprekers te gehore werden gebracht. Guido vertelde over hoe Grimm audio is ontstaan en wat er allemaal in het gamma zat. Ook vertelde hij waar ze tijdens hun zoektocht om het optimale proberen te bereiken zo allemaal tegen zijn gekomen.

Grimm Audio is opgericht in 2004, door vier zielsverwante audiofiele technici, te weten Eelco Grimm, Guido Tent (Tentlabs), Peter van Willenswaard (Audiomagic) en Bruno Putzeys (Kii en Hypex). Peter en Bruno zijn er na een tijd weer uitgestapt, omdat het niet meer met hun eigen werk te combineren was.Intussen heeft Grimm Audio een aantal mensen in dienst om al het werk af te krijgen. Zowaar in deze tijd een florerend audioproductiebedrijf. Het eerste productierijp product was een AD converter. Daarna volgde een degelijke DAC en een professionele wordclock. Bovendien hadden ze een eigen kabel ontwikkeld. Zeer laag capacitief en betaalbaar, de zgn TPM (Twisted Pair Master) kabel. Het is de kabel met de laagste microfonie die er op dit moment in audioland te krijgen is.

Grimm 02

Terug naar de demo. Guido vertelt ronduit over de geschiedenis en hoe de luidsprekers die vandaag in de spotlight staan zijn ontstaan. In principe is het allemaal iets van het bovenstaande bij elkaar gooien en tot een geheel breien. De LS1a die vanavond zal spelen was in eerste instantie bedoeld voor de Pro-markt, maar in 2008 kwam door de crisis de klad erin en werd de speaker ook aan de consument aangeboden, om een groter bereik te genereren.

Luidspreker is eigenlijk niet het woord dat de lading dekt bij de LS1. Het is een geheel concept en dat houdt in dat er naast de feitelijke geluidweergever, tevens een AD converter, een DAC en een klasse D eindversterkermodule in elke kast zit. De kast is zodanig ontworpen dat het afstraalgedrag zo min mogelijk invloed ondervindt van mogelijke verstoringen. Zo zijn alle kanten rond, behalve de bovenkant. De tweeter is onder de middentoner/woofer gepositioneerd. Vanwege de ronde onderkant en de conus van de woofer, heeft de tweeter geen vervelende reflecties. In de voet zit de hele elektronica (ADC, DAC en versterker). Aangezien dit een module is, is het mogelijk dit eenvoudig te vervangen bij een upgrade. Het geheel wordt aangestuurd middels de LS1-remote connectbox. De LS1-remote heeft naast een ingang voor digitale bronnen ook een USB ingang, zodat je ook de PC op je set eenvoudig aan kunt sluiten. Alle data gaat via een LAN kabel vanaf de connectbox naar de LS1. De LS1 heeft echter ook een analoge ingang. Daar kan een analoge bron op aangesloten worden. Men kan dus ook zonder LS1-remote spelen en een conventionele voorversterker gebruiken.

Grimm 03

Naast de LS1a heeft Guido ook een set LS1s-dmf meegenomen. De LS1s-dmf is een subwoofer met digitale motional feedback. Philips had in de jaren 70 al motional feedback luidsprekers en die waren toentertijd revolutionair. Grimm Audio heeft het concept doorontwikkeld en verbeterd, waardoor er een veel kleinere behuizing gebruikt kan worden dan je eigenlijk voor dit formaat chassis zou verwachten. Door deze digitale motional feedback lever je ondanks de veel kleinere behuizing geen druk in het laag in.

Het verhaal dat Guido vertelde was zeer interessant en ik had het idee dat de meeste leden het ook aardig konden volgen. Alle technische termen werden duidelijk uitgelegd en vragen werden uiteraard beantwoord.

Uiteindelijk gaat het wel om  de muziek en daar hebben we ook van mogen genieten. Guido speelde met de door hem ontworpen en gebouwde Tentlabs CD-speler die aangesloten was op de LS1-remote. De kasten stonden erg ver uit elkaar en behoorlijk ver ingedraaid. De reden van deze opstelling was dat je op deze manier ook een goed stereobeeld krijgt buiten de sweetspot. Ik kan dat beamen vanuit de plek war ik de avond heb beleefd.

Grimm 04

Hoe klonk het nu? Heel erg goed. De set lost erg fraai op. Details worden duidelijk weergegeven en het laag is behoorlijk aanwezig, goed te volgen en niet teveel. Toen we later zonder sub speelden (omdat dat ook kan), was het laad duidelijk minder gestructureerd, maar ook dat was nog boven gemiddeld goed. Met de sub erbij krijg je wel meer dimensie in de weergave. Als je dat eenmaal gehoord heb, wil je de sub er zeker bij hebben. Het geheel klinkt nergens gestrest. Als analoogluisteraar merk ik wel dat het organische dat je van een goede platenspeler krijgt, minder is. De Tentlabs CD-speler en de LS1 geeft echter zeker niet de specifieke "digitale" weergave, maar laat alle muziek met alle emotie horen.

Als toetje kon ieder lid die het wilde gratis 2 meter TPM kabel krijgen om thuis een leuke interlink mee te maken. Guido vertelde ook hoe je deze het beste kunt maken. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van dit gebaar. Vermoedelijk speelt straks iedereen met en setje TPM kabels in zijn set.

Grimm 05

Vanaf hier wil ik Guido Tent en Grimm Audio hartelijk danken voor de leerzame, leuke en vooral muzikale avond. Meer info over de producten van Grimm Audio zijn te vinden op hun website www.grimmaudio.com

Playlist:
Mr. Bit - Jelly
Paul Simon - Homeless
Level 42 - Dune Tune
Yuri Honing Trio - Walking On The Moon
Herman van Veen - Alles In De Wind
Susanne Abbuehl - My River Runs To You
Minnesota Orchestra - Dance Macabre
Hans Theesink - Moses
Victor Wooten - Miller Time

Media
Grimm 01
Grimm 02
Grimm 03
Grimm 04
Grimm 05
Grimm 06
Grimm 07
Grimm 08
Grimm 09
Grimm 10
Grimm 11
Grimm 12
Grimm 13
Grimm 14
Grimm 15
Grimm 16
Grimm 17
Grimm 18
Grimm 19
Grimm 20
Grimm 21
Grimm 22
Grimm 24
Grimm 25
Grimm 26
Grimm 27
Grimm 28
Grimm 29