Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Freewheelen met vintage en nieuw

Tijdens de zomermaanden staat het audiogebeuren bij velen op de waakvlam. Maar om de die-hards toch te kunnen voorzien van een leuke avond, organiseert Audioclub Limburg dus iets alternatiefs in deze periode. In juli is dat dus de "thuisblijvers"-demo en in augustus volgt de inmiddels traditionele ACL Barbeque. 13 Juli was het dus weer tijd voor de thuisblijvers-demo. Ooit in het leven geroepen omdat er in deze periode minder leden naar de avond kwamen, maar intussen is er van een geringer aantal bezoekers weinig sprake meer. De demo wordt verzorgd door leden van de vereniging. Deze keer sleepten Mischa, Miko, Roger P., Richard en Roger S. met hun spullen. Dat resulteerde een een hele berg materiaal, dat tijdens de avond door elkaar gebruikt werd. Mischa had de grootste berg bij zich met: - Philips 532 MFB + 541 MFB - Philips 22AH209 preamp - Philips CD753 en CD104 - Pioneer PDS-604 Stable Platter origineel - Verdeeldoos - CD's - Speaker stands Miko had het volgende meegebracht: - Arcam versterker en cd-speler - Luidsprekerkabel Chord (circa 2 mtr) - Partington stands (jij neemt toch de Boston’s mee?) - Interlinks / stroomkabels / stekkerdoos - Chord Mojo + iPad + coax kabel voor aansluiting arcam cd-speler - Aantal cd’s Vervolgens had Roger P. dit bij zich: - Boston Acoustics A25 - Trancendent Grounded Grid buizen preamp - netsnoeren/interlinks - Low budget dDAC uit China (in een mooi kastje) - Een aantal cd’s Richard had nog een zwaar verbouwde Philips CD speler bij zich, maar door de overvloed aan spullen bleef die werkloos in de doos. Roger S. kwam binnen met een stel GoldenEar Aon3 luidsperkers onder de arm.

Er werd begonnen met de Philips 532 MFB, Philips CD753 en Philips 22AH209. De speakers waren onlangs nog gereviseerd door iemand van het MFB forum. Het was duidelijk dat de speakers, ondanks hun leeftijd, "vers" waren en dat ze na de revisie nog niet veel speelminuten hadden gehad. Het moest allemaal nog los komen. Deze opstelling klonk in het begin erg iel en scherp. Dat laatste bleef ook zo, maar al na een paar minuten hoorde je de speakers allengs groeien. Omdat dit de meeste luisteraars toch wat teveel aan sambal deed denken en omdat er toch nog alternatieven waren, werd de Transcendent voorversterker aan het werk gezet. Dit is een voorversterker die als bouwpakket op de markt is en $599 kost. Gebouwd mag je nog eens $300 extra neertellen. Het is een buizen preamp rondom een drietal ECC83 buizen en volgens het Grounded Grid principe werkt. De reactie uit het publiek was duidelijk. Met de Trancendent in de set was het veel beter. Het bijterige was er voor een groot gedeelte uit en de afbeelding kreeg hand en voet. Toen we vervolgens de Philips cd-speler verruilden voor de Pioneer, was het laatste beetje bitterheid ook weg. De MFB's bleven wel erg nadrukkelijk aanwezig in het middengebied en een tikkeltje nasaal klinken. Voor een speaker uit 1973 was het echter best goed. Het zelfde stuk muziek verhuisde toen naar de Arcam set, met de Chord Mojo als DAC, die de Boston Acoustics A25 aanstuurde. Dit ging toch wel een heel stuk verder dan de vorige opstelling, rondom de MFBs. Ineens was er een homogeen beeld, (betrekkelijk) vol, strak laag en sprankelend hoog. Dit klonk heel volwassen voor zo'n klein setje.

Later meer over deze set, want we gingen weer terug naar de MFB's. De basis was nu de 532MFB en de buizenpreamp. Als bronnen dienden de CD573 via de analoge uitgang, de Pioneer via de analoge uitgang en de Philips via de digitale uitgang naar de China DAC. Die DAC zag er wel fraai uit, was in verhouding behoorlijk goedkoop, maar de afwerking is niet geweldig (RCA bussen waren inmiddels vervangen bij het nog nieuwe apparaat en het display zit scheef in het front) en was niet het enige wat te wensen overliet. Via de DAC klonk het wel erg lief. De fut was er uit. Zelfs de Philips CD speler maakte meer muziek. Van deze drie bronnen was het met de Pioneer het aangenaamst en ook het meest compleet. Het verschil was zo groot dat het publiek een discussie niet kon onderdrukken. Hier en daar zaten groepjes mensen te ventileren wat ze mooier vonden en waar het verschil door veroorzaakt werd. Een eenduidend antwoord volgde echter niet, maar dat was ook niet de opzet van deze demo. Na de pauze werd de Arcam weer aan het werk gezet. Bovenop de MFB's stonden een stel GoldenEar Aon3 speakers te schitteren. Dit zijn speakers met een ribbon tweeter en in de zijkanten een paar passieve radiatoren. Het oplossend vermogen van deze speakers ging verder dan dat van de Bostons. Helaas had de Arcam versterker te weinig oempf om de Aons goed te laten zingen. Frappant was het verschil wel met de Bostons. In een stuk van Asgeir & Mo werd een viool gebruikt. Over de Bostons was deze viool gewoon een kartonnen doos met snaren. Via de Aon3 was deze viool echter van hout, zoals het hoort. Het meest (on)opvallende component van de avond was met stip de Chord Mojo. Wat dat ding in het formaat van een ouderwets pakje cigaretten laat horen is fenomenaal. Al met al was het een zeer geslaagde avond die de nodige beroering teweeg heeft gebracht. Na het officiele deel was er meer dan voldoende gespreksstof. Bij deze dank aan Mischa, Miko, Roger P., Richard en Roger S. voor het beschikbaar stellen van de apparatuur. Tot bij de BBQ (niet vergeten je tijdig aan te melden)

Media