Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

De RuWi

Ruwi1

De Ruwi, scalaire golven en audio

set-up:
Cambridge Audio 851A geïntegreerde versterker
Cambridge Audio 851C cd-speler
Bluesound Node 2 op
Audiophysics classic 5
Zelfbouw ViaBlue speakerkabel en voedingskabel

Gastsprekers:
RuWi audio, Ruud van Well (natuurgeneeskundige) en Wieke Saarloos (fysiotherapeute)

Voor alles is een eerste keer. Deze clubavond was het mijn eerste kennismaking met een -in mijn ogen- esotherisch audioproduct: de RuWi.
 

Ruwi2

De avond begon met een lezing over scalaire golven. Deze golven verplaatsen energie, maar gedragen zich anders dan alle andere golven omdat ze geen frequentie kennen, maar zich verplaatsen door het vacuüm tussen proton en neuron. Dit betekent dat zij geen afstandsverval kennen en niet worden gehinderd in het tijddomein.
Op basis van deze informatie wordt voorzichtig geïnformeerd waarom de audiofiel er een zou moeten aanschaffen, 1 RuWi zou immers voldoende moeten zijn waar deze dan ook wordt aangezet. De oplossing blijkt eenvoudig: scalaire golven worden echter wel door beton en staal tegengehouden en afgevoerd richting de aarde. Er is dus sprake van een paradox, aangezien de golven niet gehinderd worden door enige massa omdat zij zich door het vacuüm tussen atomen bewegen, behalve bij staal en beton. 
 

Ruwi3

De werking van de RuWi is gebaseerd op Nikolai Tesla's principes: Spanning gaat door een transformator, deze gaat naar een condensator. Deze laadt zich op en zodra deze is verzadigd, gaat de spanning via een 'spark gap' de andere kant op. De condensator ontlaadt zich bij het ontstaan van de vonk enhet proces start opnieuw. De RuWi vervangt de transformator door een hoog-frequentgenerator van 5-10MHz. Hierdoor is de 'spark gap' niet langer nodig en ontstaat er een scalair veld.
Links en rechts zijn er wat opgetrokken wenkbrauwen te zien tijdens de semi(pseudo?)-wetenschappelijke uitleg. Ach, als het apparaat maar werkt en
er een verschil hoorbaar is, dan zal het worst wezen hoe de techniek precies werkt.
 

Ruwi4

Na de pauze start de demonstratie.

Tijdens de diverse nummers gaat de RuWi om beurten aan en uit. Ruud vraagt naar ervaringen en voordat iemand iets heeft kunnen zeggen, wordt er vol lof gesproken over het duidelijke verschil. Er is veel meer ruimtelijke informatie beschikbaar en de stemmen klinken beter; dichterbij. Ik had de
beste man nog nooit gezien, maar het bleek een lid te zijn van Audioclub Oost-Brabant. Hij heeft onlangs een RuWi aangeschaft en gebruikte iedere 
mogelijkheid de geweldige prestaties van de RuWi te benadrukken.
Ik merkte dat mijn aantekeningenboekje vanaf dat moment onbeschreven bleef: ik was vooral benieuwd hoe dit zich zou ontwikkelen. Zouden de leden ook een verschil horen? Zouden zij de  muziek ook beter beleven en voelen?
Volgende nummers werden gespeeld, allen verzoekjes via Wiecherts tablet en de meningen waren wat verdeeld. De groep was verdeeld. Aan de ene kant de groep die een duidelijk verschil hoorden, het andere deel hoorde niets. Ondanks verwoede pogingen van Ruud om ons gehoor te 'primen' (voor zover dit nog niet was gedaan door op verschillende plaatsen exact dezelfde termen van het te verwachten effect te gebruiken), bleef een deel sceptisch.
 

Ruwi5

De avond was een interessante kijk in een voor mij obscuur audioproduct. Of ik een verschil heb gehoord? Als ik Ruud moet geloven is er met mijn gehoor iets mis als ik het niet heb gehoord. Laten we het erop houden dat ik die nacht heerlijk heb geslapen, maar of dat aan de RuWi ligt?
De muziek van vanavond is te beluisteren op zowel Spotify als Tidal in de playlist 'Audioclub Limburg 2020'. Links naar beide playlists staan op de 
website.


Playlist:
Club For Five - Brothers In Arms
Simply Red - If You Don’t Know Me By Now
John Grant - Pale Green Ghosts
Agnes Obel - Dorian
Lee Ritenour - L.A. By Bike
The Pineapple Thief - That Shore
Leon And Eric Bibb - Turn On All The Lights
Sade - Smooth Operator
Gabriella Quevedo - Fragile
Macy Gray - Redemption Song
Bob Dylan - Hurricane
Roger Waters - It’s A Miracle
Lonnie McFadden - What A Wonderful World (Live)