Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Daudio’s W1, de kastloze luidspreker.

Het lijkt erop dat het verplaatsen van de demo lokatie naar Geleen haar vruchten al afwerpt. We hebben een beter klinkende ruimte en sommige oud leden laten hun gezicht ook weer zien. Tevens waren er eenmalige bezoekers. Het was volle bak en dat is natuurlijk ook prettig voor onze demogevers van vanavond, Hans Beckeringh en Jeroen Dezaire van Daudio.

Zij demonstreren deze avond hun luidsprekercreatie, de Daudio W1 dipool luidspreker. Zowel Hans als Jeroen hebben jarenlange ervaring als zelfbouwers en zijn op basis van hun ervaringen tot de slotsom gekomen dat een dipool luidspreker naar hun smaak het meest muzikale eindresultaat bied. Maar het maken van een goedklinkende dipool is zowaar niet simpel. Grootste probleem bij een dipoolconcept lijkt in de laagweergave te liggen. Ik ben zelf ook in het bezit van dipool luidsprekers en bij maar mijn Alón luidsprekers is het laag probleem ‘opgelost’  door hier een compromis te sluiten en toch maar een gesloten kast in te zetten. Bij Daudio worden zeker geen concessies gedaan aan het ware open baffle concept, inzet van goede componenten en daarnaast ook veel oog design.  Het eindresultaat laat een luidspreker zien met een hoge WAF. De luidspreker zijn niet klein maar erg prettig om naar te kijken, strak en tijdloos.

Het laagprobleem heeft Daudio opgelost door actieve filtering toe te passen en aansturing van de in totaal vier laag units door twee ruim bemeten klasse D versterkers te laten doen. De scheiding van de midden en hoge tonen loopt via een passief filter en deze units worden vanavond ook aangestuurd door klasse D versterking. Alles bij elkaar vier versterkers die allen in een behuizing zijn ondergebracht. Het  concept roept vele vragen op uit het publiek. Verduidelijkende antwoorden komen van Jeroen en aanvullingen door Hans. Een is heerlijk soepel verlopende wisselwerking tussen de Hans, Jeroen en de toehoorders.

Hoe vond ik het klinken? Alles bij elkaar opgeteld vond ik het goed klinken. Als pseudo kenner van dipool geluid hoor ik al snel het grote plus punt van het dipool concept. Het voordeel zit in de ruimtelijke weergave. Zeker bij goede live opnames verdwijnen de luidsprekers en kun je bij het sluiten van je ogen het idee krijgen waarlijk in de zaal aanwezig te zijn (fantastisch hoe ons brein werkt). In onze grotere ruimte bleef de W1 verrassend stressloos, moeiteloos klinken. In verhouding tot conventionele tweeters bezit de Mundorf dan ook een zeer groot afstraal oppervlak. Het laag bleef wat achter in kwaliteit maar dat mag je niet serieus aanrekenen.  Ik wissel thuis vaak van luidsprekers en wanneer ik het plaats klinkt het vaker voor geen meter. Het ritueel van schuiven met de speaker als ook schuiven met de luister positie, zitten, luisteren, schuiven. Dat kost tijd en die hebben we (lees Jeroen en Hans) gewoonweg niet.Maar toch meen ook bij deze W1 vast te stellen wat ik thuis via mijn Alòn dipool speakers hoor. Ik merk dat een dipool luidspreker in op punten op  minder dynamisch en krachtig overkomt ten opzichte van een luidspreker met een kast of hoornluidsprekers. Dat zal zo denk ik iets te maken hebben met ‘akoestische kortsluiting’ waar Jeroen in zijn toelichting over sprak.
Dit mag je als nadeel zien maar weet het wel te relativeren want elk concept laat nadelen zien. Ik althans heb nog nooit een luidspreker gehoord die alles wat ik belangrijk vind, even goed beheerst. Anders gezegd: geen enkele luidspreker lijkt ongevoelig voor het genre muziek dat hij moet weergeven. Gevolg is dat ik thuis verschillende luidsprekers en luidspreker concepten met grote regelmaat laat afwisselen. Als verduidelijkend voorbeeld neem ik mijn Technics SB-E100 luidsprekers. Als ik die aansluit ga ik als vanzelf minder naar klassieke muziek luisteren, en blijft ik bijvoorbeeld veel vaker steken op radio Radio 538 waarbij het volume bij trance/dance deuntjes het volume verder open gaat tot de ramen uit de sponningen willen springen.
 
Nu zie ik trance/dance niet als echte muziek. Een notenbalk kent men in dit genre volgens mij niet. Ik zie het wel als goede-zin-opwekkend copy/paste composities. Lekker digitaal. Gaan we naar echte muziek luisteren dan toch liever geen hoog rendement hoorn systeem van midden klasse zoals deze Technics. Werkelijk genieten van muziek doe ik toch niet met deze speakers. Neen, dat doe ik veeleer met mijn meer hoogwaardige dipool luidsprekers, aangestuurd door single-ended buizenversterkers.  En dan luisteren naar radio 4. De mooiste klassieke live opnames komen hier voorbij.

Ben je op dus zoek naar muziekbeleving dan mag je dit systeem van Daudio zeker op je lijstje zetten.  Bij de W1 gaat het niet in de eerste plaats om detailweergave, neutraliteit, laag tot in de diepste kelders, hoewel de mensen van Daudio dit ook heel belangrijk vinden. Zij hebben ons verteld dat deze aspecten vooral heel goed naar voren komen in ruimtes waarvoor de W1 bedoeld is, namelijk de gemiddelde huiskamer. Maar wat uiteindelijk wel het allerbelangrijkst is, is dat het gaat om muziek. Neutraliteit, mate van detaillering en laag specificaties zijn slechts  indicatoren of parameters. Uiteindelijk zit je in je luisterstoel en met de interacties van je ruimte en overige apparatuur moet en hoop je dat je luidsprekers iets moois neerzetten. Grafiekjes, cijfers of specificaties op papier zijn dan niet meer relevant. De W1 zet iets moois neer, ze maken muziek. Mocht je vage interesse gewekt zijn ben dan gewoon iets meer pro actief en ga in op de uitnodiging van Daudio voor een vrijblijvende luistersessie. http://daudio.nl/  Niets hoeft en alles kan. En met alles bedoelt Daudio dan ook vrijwel alles. Wil je de luidpreker kant en klaar, of wil je slechts de componenten en bouw je de speaker zelf? De behuizing maakt je ook zelf of toch liever niet? Wil je een andere afstelling van de laagweergave? Jeroen regelt het. Wil je zelf de voorversterking of de aansturing voor het midden en hoog kunnen bepalen? Wil je (vooralsnog?) geen W1 maar slecht  een heerlijk kopje thee of koffie? Niets hoeft, alles kan.

Ik waardeer het zeer dat Daudio zo ver naar het zuiden heeft willen afzakken. De heenweg valt nog wel mee. Maar het is de terugweg die een avond als deze erg lang en belastend voor hen maakt. Dank dus en prettig dat zij er samen met ons deze leuke, onderhoudende en deels leerzame avond van hebben weten te maken.