Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

DALI Benelux BV presenteert…….

opbouw

Verwelkomd worden we deze demoavond door Ronald Wagemaker van Dali Benelux. Ronald vertegenwoordigt de merken DALI, NAD en Bluesound. NAD en Bluesound ondersteunen MQA, Master Quality Authenticated (MQA), een nieuwe technologie, bedacht door de ingenieurs van Meridian. NAD ondersteunt MQA middels de versterkers C368 en C388, Bluesound middels hun streamers.

MQA, een wiskundige berekening, maakt het mogelijk om HiRes-bestandensterk te verkleinen zonder verlies van kwaliteit; deze kleinere bestanden zijn gemakkelijker te streamen, zonder ze eerst te downloaden en op te slaan. Beter dus voor onze internetverbinding, minder belastend. Zo’n MQA- bestand kan op elke streamer worden afgespeeld. Een niet-MQA compatibele streamer zal het afspelen als 16 bit/ 44, 1 kHz - bestand, een wel compatible als HIRes-bestand.

conclaaf

Iemand die ons hieromtrent veel kan vertellen is Hans Beekhuyzen, techniekjournalist. Bekend van zijn eigen Youtube kanaal, The Hans Beekhuyszen channel,  The Hans Beekhuyzen Project en onder andere van het helaas niet meer bestaande tijdschrift Vi-Fi. Hij begint zijn betoog met het feit dat hij graag goede hifi, die langzamerhand verloren gaat, wil terugbrengen bij de mensen: CD wordt MP3, FM wordt DAB, vervolgens DAB+, de verkopen staan al jaren onder druk. Bij muziek tellen de drie H’s: heupen, hart en hoofd. Hersenonderzoek heeft geleid tot ontwikkelingen in de audiowereld, onder andere het reeds genoemde MQA. Voordelen van MQA:
·       Hogere sampling-rates
·       Compensatie tijdsversmering
·       Bewaakt de integriteit van de muziekbestanden.

test

Hans geeft dan uitleg over de werking van ons gehoor, nieuwe inzichten in het algemeen en de werking van MQA. Gedetailleerd is dit te lezen op zijn website www.thehbproject.com. Kijk ook eens op zijn populaire You-Tube kanalen voor allerlei uitleg. Hij besluit zijn verhaal met opsommingen van allerlei merken en streamingdiensten (Tidal en Deezer), die al werken met MQA-bestanden.

 

 

 

 

 

dali1

Na de pauze is het de beurt aan Ronald Wagemaker, die de NAD-versterker heeft meegebracht. Alsmede de DALI Opticon 6 luidsprekers, de streamer Bluesound Node 2, DALI- bekabeling. Aansturing BlueOS-software. Ook wordt informatie gegeven over de Roon software. Roon is een muziekspeler voor op jouw computer, waarmee je grote gedigitaliseerde muziekcollecties kunt doorzoeken, beheren en afspelen in behoorlijk hoge resoluties. Bovendien krijg je toegang tot de grote Roon database voor alle informatie over albums, muzikanten en andere metadata.

Muziek wordt er ook afgespeeld via genoemde installatie. Het klonk prima. Vooral de Opticon luidsprekers maakten indruk: veel luidspreker voor betrekkelijk weinig geld. Dit kan uiteraard niet zonder de kwaliteit van de andere componenten.

Tenslotte liet Hans ons nog 3 muziekformaten via zijn computer horen: 88 kHz, SACD en MQA. Muziek: Jazz at the Pawnshop. Lastig te vergelijken in zo een kort tijdbestek, maar ik hoor wel duidelijk verschil in het voordeel van MQA.

Al met al een leerzame avond. Alle woordvoerders bedankt: wij zijn weer heel wat wijzer geworden!

Info:
www.mqa.co.uk
www.dalibenelux.nl
www.thehbproject.com
https://www.youtube.com/channel/UCR4tuhqPppVp-PD0q17sPEA

 

Media
opbouw
conclaaf
test
dali1
dali2
dali3
bluesound
dalir
bluesound1
NAD
set
publiek
kabels
ronald wagemaker