Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Clubavond April 2010

Clubavond 14 april 2010

 

Op 14 april 2010 vond de 3e Audioclub Limburg clubavond van 2010 plaats.

Te gast was deze keer Ronald van Ovost. Ronald is erkend Audyssey Sound Equalizer installateur.

Ronald is tevens importeur van de Italiaanse Indiana Line Speaker Systems.

Ronald had 2 audio sets meegenomen:

set 1 (voor de pauze):

set 2 (na de pauze):

  • Integra AV-receiver met Audyssey DSX ingebouwd
  • Denon DVD Audio/Super Audio CD player DVD-3910
  • Indiana Line Musa 505 vloerstaande luidsprekers
  • standaard lowcost interlinks en luidspreker kabel

Geen high-end audio aparatuur en bekabeling dus, een bewuste keuze van Ronald.

 

Hieronder volgt een verslag met foto's van deze avond.

(Klik op de foto's voor een grotere weergave)

Denon PMA-920 Integrated Amplifier en de Denon DVD Audio/Super Audio CD DVD-3910 speler

Audyssey Sound Equalizer pro met "custom made" schakelbox
 

Integra AV-receiver met Audyssey DSX ingebouwd Overzicht van de demoset
 

aansluitingen Audessey Calibration preamplifier voor de meet microfoon
 
Indiana Line luidsprekers de meetmicrofoon op statief
 
Laptop met speciale meet software Ronald vertelt kundig hoe het zit met de akoestische aspecten van een luisterruimte
 

Of de duivel er mee speelde werden we door van der Valk in de akoestisch slechtste ruimte geplaatst. Deze ruimte is akoestisch een draak; achterin de ruimte zitten veel schuine hoeken gevormd door gipsplaten. Bovendien is de akoestiek van dit soort ruimtes uitgelegd voor urenlang vergaderen zonder vermoeid te worden door schel geluid. In de praktijk betekent dit heel veel demping van midden- en hoge frequenties. Dus veel vervelende reflecties en veel teveel demping... Voor een audioclub een zeer slechte omgeving, maar een uitstekende ruimte om het effect van een Room Correction gedemonstreerd te krijgen!

Ronald had 's middags met behulp van de meetmicrofoon de ruimte op 15 luisterposities gemeten en ingevoerd in de software van Audyssey.

Als extra dienst komt Ronald als erkend Audyssey Sound equalizer installateur de apparatuur inmeten in de thuissituatie van de klant. Dit is niet zomaar een service, maar een noodzakelijk iets. Je kunt als klant wel alles zelf inmeten, maar de kans dat je van alle aspecten voldoende af weet (akoestiek, frequentiemetingen en gepaste correcties) is niet zo groot. Bij aanschaf van zo'n product wordt het meten en afregelen gedaan door de expert. Een klus die toch snel een paar uur werk inhoudt! Voordeel hiervan is, dat je na afloop beschikt over een set die je waarschijnlijk voor 't eerst in je audiofiele leven laat horen hoe je muziekverzameling behoorde te klinken.

Mocht je echter al een component hebben gekocht dat beschikt over de Audyssey techniek, maar niet correct krijgt afgeregeld, dan kan voor een bescheiden vergoeding dit alsnog door een erkend expert worden gedaan.

Met behulp van de Audyssey Equalizer kan de muziek in de ruimte hersteld worden met als referentie de THX-norm. De gemeten looptijdverschillen, fase- en frequentie karakteristieken van de ruimte worden gecorrigeerd naar het bovenstaande THX-standaardniveau van de bioscoop; 75 dB(a) SPL op de luisterpositie (= 0 dB(a) op de versterker). Dit is goed te zien in het onderstaande meetrapport.

Audioclub Limburg meetrapport

Luisterindrukken

Voor de pauze werd set 1 gedemonstreerd op basis van de losse Audyssey Sound Equalizer pro, geschikt voor maximaal 8 kanalen (zoals in 7.1 situaties).

Allereerst werd een muziekstuk opgezet dat zonder commentaar werd gestart. Alles klonk eigenlijk weinig spectaculair. Eigenlijk waren er geen uitspattingen te horen. Niets teveel, niets te weinig... Twijfel begon voorzichtig toe te slaan; wat zou zo'n equalizer hier nog aan moeten verbeteren?? Nou, dat werd wel heel wreed duidelijk toen Ronald de correctie bleek uit te schakelen! Het fraaie laag, de rustige en gemakkelijke vrouwenstem, het prettige en gedetailleerde hoog... allemaal WEG! Bah! Wat een pokkegeluid bleef er over... Het klamme zweet brak uit, schaamrood verscheen op de kaken van het bestuur...Hebben we hier al die tijd naar geluisterd met andere demo's??? Wat hebben we onze eerdere gasten en ook clubleden tekort gedaan... Vervolgens werden verzoeknummers van clubleden gedraaid. En wederom dezelfde ervaring; mét correctie klonk het op vrijwel alle vlakken erg veel beter. Elke keer dat de equalizer werd uitgeschakeld waren afkeurende geluiden hoorbaar en wierp men zich verbaasde blikken van ongeloof toe.

We hebben al eens eerder zo'n demo mogen meemaken (Audiodata's Audiovolver). Als je nuchter en objectief bent, zou je moeten stellen dat zo'n correctie een must is voor iedere muziekliefhebber die niet beschikt over een akoestisch geoptimaliseerde luisterkamer. Degenen die kampen met een beroerde kamerakoestiek die fysiek niet te veranderen is, zouden zichzelf een groot plezier doen om een thuisdemo te laten verzorgen. Ogen en oren zullen wreed worden geopend. Het is, simpel gezegd, té confronterend om te horen welke negatieve invloed een slechte kamerakoestiek heeft op muziekweergave. Ontkennen is eigenlijk zinloos.

Maar... we moeten ons beseffen dat een deel van deze audiofiele hobby bestaat uit het zelf samenstellen van een optimale set. Deze zoektocht heeft zeker z'n charmes! Maar wie het jaarlijkse versterker-swappen, het 2-jaarlijkse luidsprekers inruilen en het seizoensgebonden kabeltjes-wisselen beu is (of eens heeft uitgerekend wat ie zo aan afschrijving kwijt geraakt is....) zal tot de conclusie moeten komen dat de weg via room correction een hele goeie weg is die veel rust in de tent brengt.

Na de pauze was het de beurt aan de 2e set, op basis van de Integra A/V-receiver, welke zelfs over het Dynamic EQ beschikt.

Dynamic EQ heeft als groot voordeel t.o.v. het ouderwetse Loudness knopje, dat het de lage en hoge tonen corrigeert naar de behoefte van het menselijk gehoor. Dus op lage niveaus sterker dan op hogere niveaus.

Uiteraard kon dit feauture het beste worden gedemonstreerd op een erg laag volume. Ronald zette hiervoor een muziekstuk op dat heel zacht werd afgespeeld. Eigenlijk viel er alweer niet zoveel op. Alles was heel goed te volgen; van de frisse bekkens, de warme vrouwenstem tot het gecontroleerde laag. Pas toen Dynamic EQ werd uitgezet werd weer duidelijk hoe welkom dit feauture is. Wat overbleef was een kaal geluid dat wel wat weg had van AM-radio. Zoals we al zo vaak hebben meegemaakt; de weg terug is heel moeilijk!

Hieronder nog enkele reacties van clubleden:

Luisterverslag van clublid Jos Schols:

De demo door Ronald van Ovost van zijn Audyssey Sound Equalizer op 14 april was voor mij een verbluffende ervaring, ja zelfs een van de hoogtepunten van alle clubavonden tot nu toe. Als ik vooraf lees dat het verschil met/zonder de corrector enorm is, maakt mij dat extra nieuwsgierig. Na gisteravond moet ik toegeven, dat Ronald geenszins overdreven heeft.

Luisterverslag van clublid Marc van Berlo:

De demo door Ronald van Ovost van zijn Audyssey Sound Equalizer, was voor mij een echte topper.

Met behulp van de programmeerbare equalizer wist Ronald,  in deze qua vorm en akoestiek moeilijke ruimte, toch een goed geluid te creëren. Het verschil met- en zonder correctie was spectaculair.

Als ik dat in percentages mag uitdrukken: de verbetering bedroeg zeker 100% terwijl met een up-grade van bijvoorbeeld versterker en/of cd speler slechts verbeteringen van enkele procenten haalbaar zijn.  

Voor de prijs van één high-end component koop je deze equalizer: volgens mij een goede investering voor audiofielen met een problematische luisterruimte. Of de verbetering in een goede luisterruimte, met gebruik van betere apparatuur ook zo spectaculair is weet ik natuurlijk niet. 

Kortom: een interessante en leerzame avond  én veel stof tot nadenken....

 

Als jullie je ervaringen willen delen, post dan even een berichtje in ons gastenboek of stuur een email

© Foto's: Ton van der Mark

 

Media