Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Cambridge Audio en Hifi Limburg

Cambridge

Deze demoavond vindt plaats in de winkel van Jack Akkermans, Hifi Limburg. Jack en Dennis Schutler van importeur Dimex presenteren de gehele nieuwe lijn van Cambridge Audio. Cambridge Audio bestaat 50 jaar en bij die gelegenheid wordt een nieuwe lijn apparaten uitgebracht. Kenmerkend zijn de opsplitsing in losse componenten, waaronder streamer, CD-loopwerk en Phonoversterker. Dennis laat op een prachtig OLED beeldscherm de ins en outs van deze apparaten zien en daarbij komt de historie van Cambridge Audio ook uitgebreid aan bod. Alle gasten worden voorzien van een kop thee/koffie, vergezeld van een heerlijk stuk Limburgse vlaai.

ACl

Na een ruim half uur werd overgegaan tot het beluisteren van muziek via de Cambridge Audio luidsprekers. De winkel was meer dan vol met maar liefst 31 aanwezige clubleden, dus het was inschikken, zoals ook op de foto’s zichtbaar is. Het centrale verhaal van Dennis en de muziek die daarin een grote rol speelt, versterkten de goede sfeer, onderlinge discussies over apparatuur en geluid in een knusse schikking.

 

Cambridge2

Een deel van de apparatuur staat opgesteld, namelijk:

  • Azur 851N Network Player / DAC / Preamp (1699)
  • Tweemaal Azur 851W eindversterkers die in mono zijn geschakeld (1899 p.st.)
  • Cambridge Audio luidsprekers (“2,5 weg”) in witte uitvoering (1299 p.set)
  • Focal Canta N2 luidsprekers in “Walnut Veneer” uitvoering (3995 p.st.)
  • Diverse bekabeling van allerlei merken

De installatie wordt bediend middels een tablet, alle afgespeelde muziek wordt op deze demoavond gestreamd naar de 851N.

Cambridge3

Maar afijn, er wordt muziek gespeeld. De Cambridge audio luidsprekers worden gebruikt en dit levert een evenwichtig geluid met een stevig fundament. Na enkele nummers komen vragen over de prijs van de luidsprekers. Desgevraagd schatten de clubleden de prijs van deze luidsprekers op basis van uiterlijk en geluidskwaliteit een factor 2 te hoog in: het klinkt gewoon erg goed, ondanks dat de plaats van de luisteraars in de luisterruimte blijkt te zorgen voor verschillende nuances. Tussendoor wordt gewisseld naar de Focal speakers, die een ander geluid blijken op te leveren: iets meer details, er is méér te horen.

breaktime

Na een gezellig lange “korte pauze” met voor ieder wat te drinken wordt met het laatste nummer opnieuw afgespeeld, verder geluisterd naar de Cambridge speakers. Ze gaan iets dieper dan de Focals en spelen niet onverdienstelijk, waar de Focals helderder klonken met meer detail.

Cambridge4

Naar aanleiding van de klank op sommige plekken (veel bas) wordt gevraagd naar de Cambridge’s: die worden geleverd met proppen voor in de poorten, maar die blijven vanavond onbenut.

Het verbaast hoe goed alle gestreamde muziek klinkt over deze streamer en eindversterkers: daar is niets mis mee. En (vooral) bij het nummer “Hey Now” blijkt er een verrassende hoeveelheid goed gecontroleerd laag te klinken.

Het was een hele interessante avond, goed verzorgd (dank Jack en Dennis!) en Cambridge Audio blijkt in 50 jaar een verrassend goed productengamma te hebben ontwikkeld. We zijn behoorlijk benieuwd geworden naar wat de voor München aangekondigde “Edge”-productlijn gaat bieden!

Play list:
Fink - Trouble’s What You’re In (Live)
Een Chinees percussiestuk

Gregory Porter - Hey Laura 
Yello Feat. Till Brönner - Till Tomorrow 
Symphony ILjitsch St. Germain Orchestra & Vladimir … - Sleeping Beaty: Waltz 

Berliner Philharmoniker - Symphony No. 7 In E Major: III. Scherzo …
Ola Gjello - North Country 
Emmanuel Krivine - La Mer, L. 111a: III. Dialogue … 
Bob Dylan - Man In The Long Black Coat 
Ane Brun - These Days 
Agnes Obel - Familiar
London Grammar - Hey Now
Lucky Peterson - Tin Pan Alley 

Media
Cambridge
ACl
Cambridge2
Cambridge3
breaktime
Cambridge4
drukke boel
Cambridge intro
Cambridge intro2
Cambridge intro3
luisteren
Cambridge Aeromax 6 en Focal Kanta 2
Kef en Focal
streaming by phone
Cambridge 851N
Cambridge CXN en CXA