Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Audiofile zet 't neer

Vanavond wordt de demo verzorgd door Audiofile. De man achter Audiofile is Michel Keyner.
De demo is goed bezocht: tweederde van het ledenaantal is aanwezig. Gedurende de avond blijkt dat dat niet per ongeluk zo is...

Bij binnenkomst stralen ons de apparaten al toe, tactisch verdeeld over het vloeroppervlak tussen de Master Contemporary C luidsprekers.
Vooraan links de Octave buizenversterker V70 met links daarvan de externe voeding, in het midden de Pass Labs versterker INT 150 en rechts de Devialet 170, een streamer met een ingebouwde versterker en DA-converter, waaraan je ook rechtstreeks een NAS als muziekleverancier kunt aansluiten.
Daarachter de Ayre CX7eMP CD-speler (van onze voorzitter, die alléén is neergezet om de door de leden meegebrachte CD's te kunnen afspelen) en in het midden de Musical Fidelity V90-DAC.
Aan de rechterzijde staat de AVAmedia, een harddisk met ingebouwde Logitech server, die gedurende de demo van Michel als geluidsbron zal dienen, maar daarover later meer.
De hele installatie is voornamelijk bekabeld met Siltech bekabeling.

Michel is een goed verteller en hij begint met uit te leggen hoe hij van hobby naar werk is gekomen, resulterend in het bedrijf Audiofile. Michel voert dit bedrijf vanuit een uitgesproken, goed doordachte filosofie: Audiofile richt zich héél bewust op wat Michel noemt "moderne, compacte audiosystemen": luidsprekers, een versterker en een streamer als geluidsbron, alles op verantwoorde wijze verbonden met uitstekende kabels. Zo sluit hij doelbewust aan bij de wensen van een grote doelgroep (ook jongeren): goede geluidskwaliteit in combinatie met  een hoog gebruiksgemak m.b.v. bijvoorbeeld  een tablet en "APP".

Michel gaat verder met het uitleggen van de demo-opzet (buis vs. transistor): hij zal beginnen met het vergelijken van de Octave buizenversterker met de Pass Labs transistorversterker en "de winnaar" zal het opnemen tegen de "klasse A/D" Devialet versterker. Deze laatste is de jongste telg uit huize Devialet, met o.a. een ingebouwde Digitaal Analoog Converter (DAC) van hoge kwaliteit. Het werkingsprincipe van de Devialet versterker is dat een klasse D eindversterker voor veel vermogen zorgt, terwijl de klasse A eindversterker in dezelfde behuizing de uiteindelijke geluidsignatuur bepaalt. Het resultaat is een versterker die klinkt naar een klasse-A versterker, maar met het ruime vermogen, de hoge controle over de luidspreker en het goede rendement van een klasse D versterker.
Even voor de goede orde: De Octave, Pass Labs en Devialet kosten allemaal iets onder de 8000 Euro, dus ze zijn in dat opzicht aan elkaar gewaagd.

De demo wordt dus gestart met de Octave versterker. De AVAmedia wordt als bron gebruikt: de interne 2 Terabyte harddisk bevat genoeg muziek en Michel bedient dat vanaf zijn ipad met de snelle applicatie ipeng. De V90-DAC zorgt voor de omzetting van de digitale stream naar geluid. Het geluid is mooi en goed doortekend, óók op het luide demo-volume in deze grote, flink dempende zaal in Roermond. Verscheidene muziekstukken worden afgespeeld om aan de versterker te wennen. Hierna wordt de Pass Labs versterker aangesloten op de V90-DAC en de Master Contemporary C. Dezelfde muziek wordt weer afgespeeld en er wordt óók nog een keertje heen en weer gespeeld (lees: terug aangesloten) tussen de Octave en de Pass Labs. Verwonderlijk is hoe veel het geluid op elkaar lijkt. Bij beide versterkers is er een mooi geluidsbeeld om de luidsprekers heen, met veel breedte en diepte. Bij de overgang terug van de Pass (transistor) naar de Octave (buis) worden enkele leden aangesproken door de natuurlijkheid van het geluid, maar er wordt volgens hen aan muzikaliteit en detaillering ingeleverd. Bij stemming blijken de meeste leden de voorkeur te geven aan de Pass Labs: het sprankelt meer, er zit meer drive in het geluid en er is meer controle. Met betrekking tot dat laatste: op het ingestelde volume (redelijk hard, voldoende luid voor een demo), komen de Master Contemporary C luidsprekers in combinatie met de Octave versterker enkele keren aan hun grens: de bas/midden luidspreker komt kortstondig aan het einde van zijn uitslag en dat hoor je duidelijk. Bij hetzelfde nummer en volume heeft even later de Pass Labs versterker de luidsprekers nog wèl helemaal onder controle. Wellicht was de indruk anders geweest als het volume (iets) lager was geweest in een akoestisch wat aangenamere ruimte. Dan zou de Octave een wat eerlijker kans gekregen hebben. Maar we gaan verder waar we waren gebleven in het vergelijk .....

Algemeen wordt besloten om nu verder de Pass Labs te vergelijken met de Devialet. Dus wordt terwijl de leden in spanning afwachten, de Devialet aangesloten. De Devialet klinkt prachtig, gecontroleerd, muzikaal op o.a. dezelfde muzieknummers als bij de Octave en de Pass Labs werden gebruikt. De interne DAC van de Devialet wordt nu gebruikt i.p.v. de V-90 DAC. Het geluidsbeeld is wel volledig in de breedte aanwezig, maar in de diepte wordt het iets kleiner. Er is veel controle en veel detail. Toch vinden de leden het geluid van de Pass Labs mooier: er zit wat meer "schwung" in en het wordt als muzikaler ondervonden.
Een tweede conclusie is dat de V90-DAC (van slechts 300 Euro) een uitstekend geluid geeft, ongeacht de in het vergelijk met de overige componenten zéér lage prijs!

Na de eerste pauze wordt aan de hand van een ledenraadpleging teruggeschakeld naar de Pass Labs en worden verder via de Ayre CD-speler de eigen verzoeknummers van de leden afgespeeld.

Gaandeweg legt Michel uit dat Audiofile nastreeft om binnen een bepaalde budget en kwaliteitsklasse alle alternatieven speelklaar in huis te hebben. Ze zijn daar naar verluidt al voor een groot deel in geslaagd. U kunt dat controleren op de website www.audiofile.nl, waar alle in huis beschikbare apparatuur is afgebeeld. U kunt via genoemde website online een afspraak inplannen en daarbij precies de door u gewenste apparatuur selecteren. Michel zorgt er (uiteraard na bevestiging van de afspraak) voor, dat de geselecteerde apparatuur goed/verantwoord aangesloten, opgewarmd en speelklaar voor de luistersessie klaarstaat. Deze wijze van werken is een "unique selling point" van Audiofile en Michel is daar terecht trots op. Het is zonder meer verrassend dat in deze tijden van mineur in audioland en crisis alom, nog dergelijk enthousiaste mensen op zo'n professionele wijze bezig zijn om klanten een goed stuk advies en geluid te bezorgen. Aangenaam, zonder meer aangenaam.

Aan het einde van de avond sluit Roger als voorzitter de demo af en gaan alle audioclubleden tevreden huiswaarts: veel mooie dingen gehoord en gezien, gezellig en een goed verhaal gehoord.
Alle drie combinaties bleken een uitstekend geluid af te geven, waarbij maar weer blijkt dat streaming audio mijn inziens de toekomst heeft: een goede versterker gekoppeld aan een goede digitale bron en DA-converter plus een paar muzikale luidsprekers zorgen voor veel luisterplezier, met groot bedieningsgemak via tablet of smartphone. Muziek selecteren is nog nooit zo eenvoudig geweest.