Overslaan en naar de inhoud gaan
Voor liefhebbers van goede muziek en apparatuur

Arpeggio Opus 1

01

In deze COVID-19 tijd is het lastiger om aan demo's te komen. De laatste paar clubavonden hebben we telkens uit eigen vaatjes moeten tappen. Dat was ook mede veroorzaakt door dat we onze vaste locatie moesten verlaten, omdat de gemeente andere plannen met het gebouw heeft. 
Gelukkig hebben we verderop in de straat een nieuw onderkomen gevonden. Akoestisch moet er wel nog iets aan gebeuren, vandaar de eigen demo's om deze uitdaging te tackelen.
Maar op 10 november was het dan zo ver. Da Capo High End uit Kerk Avezaath, in de persoon van Jeroen Tidström, durfde de vuurdoop aan. Natuurlijk waren we zeer ontvankelijk voor het aanbod zijn uitgewerkte creatie aan te horen. De Arpeggio Opus 1, zoals deze heet, had eerder al een keer als protomodel zijn opwachting gemaakt. Dat was bijna 2 jaar geleden. Het was duidelijk dat het toen nog om een studieproject ging. 

02

Twee jaar van bloed, zweet en tranen en helaas ook pecunia, om van een protomodel een volwassen product te maken valt op zich nog wel mee. Ik ken ontwerpen die veel langer dit stadium hebben moeten doorlopen. Het getuigt van een gezonde drive en vooral geloof in het idee dat enkele jaren geleden is ontsproten, nl een gesloten drieweg luidspreker bouwen die gemakkelijk aan te sturen is, liefst met de snelheid van een elektrostaat en het fundament van een full range speaker. 
Het liefst had Jeroen de speaker van bamboe gemaakt, maar dat werd hem afgeraden. Blijkbaar gaat bamboe na verloop van tijd splijten. Ook de Monacor drivers van toen hebben het veld moeten ruimen. Daarvoor zijn aanzienlijk betere drivers van Eton in de plaats gekomen.

03

De Arpeggio Opus 1 is een zeer statige luidspreker geworden. Erg mooi afgewerkt in de vorm zoals hij deze avond getoond wordt. Het is een mooie zwarte kast met een minstens net zo mooie witte baffle. De afwerking is van zeer hoog niveau. Aan de onderkant zitten 2 roestvrij stalen rails alwaar de spikes in gedraaid horen te worden. Elke luidspreker zit een een op maat gemaakte flightcase op wielen. Die wielen zijn erg handig, want het zijn niet bepaald de lichtste speakers die je kunt vinden. Door deze transitie is het ook duidelijk dat het voorheen bedachte prijssegment niet gehaald werd en zelfs ruim overschreden. Maar aangezien alles tegenwoordig flink duurder wordt, is dit geheel in de lijn van de tegenwoordige tijd.

04

Deze avond staat er een hele mooie set te spelen. Als bron is er gekozen voor de Cocktail X45 Pro. Er wordt dus gestreamd via Qobuz. Plek voor een platendraaier was er niet, gezien het formaat van de speakers paste deze nl niet meer in de auto. De versterking werd verzorgd door een Audio Research VSI75 geïntegreerde versterker. Alles was aan elkaar geknoopt met de toplijn bekabeling van Wireworld.
Al met al is het apparatuur die deze Arpeggio Opus 1 verdient.

05

Maar waar gaat het uiteindelijk om? Juist, om hoe het klinkt. Aangezien we niet de mogelijkheid hebben om de spullen lang in te laten spelen werd er koud begonnen met Laura Fygi. Zoals gezegd koud, want ik moest toch even wennen aan het zeer open karakter dat ik ten gehore kreeg. Even een "Focal"-momentje zoals ik dat noem. Bij de meeste Focal speakers heb ik zelf even tijd nodig om te acclimatiseren. Het hoog valt op. Ik wijt dit echter maar gedeeltelijk aan de luidspreker. Ik heb de opname nl thuis ook nog eens geluisterd en ook daar zitten er vervelende artifacten in de "S"-en, "F"-'s en "T"-'s. Sowieso is de stem iets te fris in deze opname. En zoals gezegd stond alles gewoon nog koud te spelen in een akoestisch niet de allerbeste ruimte. Gaandeweg de avond werd dat "Focal"-tintje beduidend minder en kwam de set op stoom.

06

Jeroen liet voor de pauze een tal van nummers horen die hij zelf gekozen had. Dit waren nummers die hij ook tijdens de officiële presentatie van deluidsprekers tijdens het onlangs gehouden Dutch Audio Event heeft laten horen. 
Als volgende werd "Horace" van Fourplay ten gehore gebracht. Ik was gelijk verliefd op het laag en het middengebied van deze luidspreker. Van een benadrukt hoog was hier geen sprake. Het geheel klonk lekker luchtig, gemakkelijk en heel homogeen. Met Yello's "Rush for Joe" liet Jeroen horen waartoe de speakers in het laag toe in staat zijn. Met algehele controle en een uitermate groot gemak laat de Opus 1 je gewoon genieten van de muziek.

07

Nummer voor nummer kwam voorbij en smaakte naar meer. Heel dynamisch en met een snelheid die je normaal gesproken van een magnetostaat gewend bent, maar bij een dynamische luidspreker vaak vergeefs zoekt. In dat opzet is Jeroen geslaagd met zijn creatie. 
Is het dan allemaal hosanna wat de klok slaat? Ik denk het niet. Het zijn immers grote gewichtige speakers, met een prijskaartje waar je toch even van moet slikken.
Ik raad de leden die dit gemist hebben en de lezers die dit verslag lezen echter toch eens langs te gaan bij Da Capo High End in Kerk Avezaath om de Arpeggio Opus 1 zelf eens te gaan meemaken. Het is een bijzondere luidspreker die vooral veel muziek laat horen op een niveau dat je mag verwachten van een goed ontworpen syteem. 

Jeroen, hartelijk dank voor deze prachtige en leuke avond. Ik heb met veel plezier genoten van je creatie.
 

08

* Playlist:
Laura Fygi - Le Temps Qui Passe
Fourplay - Horace
Yello - Rush For Joe
Prince - Muse 2 The Pharaoh
Gavino Loche - Sultans of Swing
Mogli - Earth
Agnes Obel - Familiar
Minnesota Orchestra - Dance Of The Tumblers From The Iron Snow Maiden
John Baker - Mi Sconvolge, Mi Prende Di Più
Eric Serra - Lucia Di Lammermoor
Berliner Barock Solisten - Concerto Grosso in B-Flat Major, Op. 3 No. 2, HWV 313: V…
Janine Jansen - Zomer 1945 (From The Soundtrack Of “süskind”)
Hans Zimmer & Benjamin Wallfisch - 2049 (from Bladerunner soundtrack)
Frank Zappa - Heavy Duty Judy
Ry Cooder - Crazy ‘Bout An Automobile (Every Woman I Know)
Home Free - What We Ain’t Got
Seal - Wild
DubXanne - Roxanne
Harry Connick jr. - I Love Paris
Lake Street Dive - Hypotheticals
Laura Marling - Soothing
Shelby Lynne - Just A Little Lovin’
Anneke van Giersbergen - Losing You
Fogh Depot - Turmalin
Vangelis - Morning Papers

Media
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12